România continuă să aibă cea mai mare incidență a tuberculozei în Uniunea Europeană

România se menține ca țara cu cea mai ridicată incidență a tuberculozei din Uniunea Europeană, în ciuda avansurilor făcute în ultimii ani. Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei, autoritățile subliniază urgentitatea investițiilor și implicării, altfel eliminarea bolii va rămâne doar un țel teoretic.
În fiecare zi, peste 4.300 de persoane pierd lupta cu tuberculoza, iar în 2024, în doar regiunea europeană a OMS, au fost raportate 170.000 de cazuri noi, dintre care multe sunt forme rezistente la tratament.
În anul 2024, România a înregistrat o incidență de 44,3 cazuri de tuberculoză la 100.000 de locuitori, în vreme ce la copii aceasta a fost de 10,8 la 100.000. Totuși, progresele semnificative în controlul bolii sunt vizibile:
- Numărul total de cazuri a scăzut cu 69% în ultimele două decenii. În 2002, erau raportate peste 30.000 de cazuri noi și recidive la fiecare 100.000 de locuitori, în timp ce în 2024 acest număr a ajuns la aproximativ 8.400. Totuși, această scădere nu s-a realizat uniform în toate regiunile, fiind influențată de accesul la servicii medicale și condițiile sociale.
- În categoria copiilor cu vârste de până la 14 ani, cazurile de tuberculoză au scăzut cu 77,5% în ultimele două decenii. De la peste 1.800 de cazuri la 100.000 de copii în 2002, s-a ajuns la aproximativ 330 la 100.000 în 2024. Din nou, scăderea nu este echivalentă în toate județele.
- În plus, în ultimele două decenii, rata mortalității cauzate de tuberculoză a scăzut semnificativ, cu aproximativ 69,5%. În 2001, erau raportate 10,5 decese la 100.000 de persoane, iar în 2024 cifra a ajuns la 3,2 la 100.000. Această tendință pozitivă se datorează îmbunătățirilor în diagnostic, tratament și prevenție.
"Este posibil să eliminăm tuberculoza, dar doar prin angajament real, investiții și furnizarea de servicii de calitate. România necesită cu urgență programe eficiente de screening, diagnostic rapid și acces la tratamente inovatoare”, afirmă prof. dr. Gilda Popescu, coordonator al Programului Național de Control al Tuberculozei.
Provocările tuberculozei multidrog-rezistente în sistemul medical
Una dintre cele mai mari provocări este tuberculoza multidrog-rezistentă, care impune tratamente mai îndelungate și mai costisitoare. În regiunea europeană a OMS, 20% dintre cazurile de tuberculoză sunt rezistente la tratament, iar România se încadrează în această tendință.
Soluția este de a asigura mai multă finanțare și digitalizare în sistemul medical.
Specialiștii sugerează următoarele măsuri pentru a combate tuberculoza:
- Acces extins la screening și diagnosticare precoce
- Implementarea rapidă a tratamentelor inovatoare
- Digitalizarea și integrarea bazelor de date pentru urmărirea cazurilor
- Creșterea finanțării pentru controlul tuberculozei.
Dr. Beatrice Mahler: 21% din cazurile de tuberculoză rezistentă sunt în regiunea OMS Europa
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, celebrată pe 24 martie, are ca temă în acest an „Da! Noi putem opri tuberculoza: investim și acționăm.”
"Sarcina în lupta împotriva tuberculozei este una pozitivă, în ultimii 25 de ani, 79 de milioane de vieți au fost salvate prin tratamente corecte. Fiind o boală transmisibilă prin aer, eforturile de depistare trebuie să fie continue, deoarece în 2023, la nivel global, erau 10,8 milioane de pacienți cu tuberculoză, dintre care 1,25 milioane au decedat”, declară dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog.
Într-o lume caracterizată prin liberă circulație, „ne sunt necesare eforturi constante în dezvoltarea de metode noi de diagnosticare, terapii inovatoare care să asigure tratamente eficiente și sprijin pentru resursa umană implicată în acest proces, inclusiv medici, asistenți medicali, psihologi și organizații nonguvernamentale”, explică Beatrice Mahler.
Deși cazurile de tuberculoză în regiunea OMS Europa constituie doar 2,1% din totalul cazurilor internaționale, una dintre principalele probleme este prevalența tuberculozei rezistente la medicamente în această zonă. Țările din regiune dețin peste 21% din totalul global de cazuri rezistente la TB și 37% din cazurile cu rezistență extinsă.
"Trebuie menționat că tuberculoza se poate vindeca, dar datele actuale arată că doar 67,9% dintre cazurile de TB sunt tratate cu succes, acest procent scăzând la 56,3% în cazul tuberculozei rezistentă și la 46,8% în cazul celor cu rezistență extinsă. Totuși, lupta împotriva tuberculozei trebuie să meargă mai departe de diagnostic și tratament, incluzând și cercetarea, pentru care avem nevoie de finanțare și condiții adecvate pentru atragerea personalului specializat”, conchide Beatrice Mahler.
Sprijin pentru pacienții cu tuberculoză multidrog-rezistentă: Absența suportului emoțional
Cu ocazia Zilei de Luptă Împotriva Tuberculozei, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR) a anunțat alăturarea la inițiativa STOP TB Partnership și lansarea campaniei „Da! Putem învinge tuberculoza: acționăm, investim, realizăm!”
„Este esențial să ne mobilizăm dacă dorim ca tuberculoza să nu revină ca o amenințare majoră la adresa sănătății publice, așa cum a fost acum 15-20 de ani. Problema tuberculozei nu este încă rezolvată, iar România continuă să rămână în fruntea țărilor Uniunii Europene cu cel mai mare număr de pacienți. Obiectivul european este controlarea tuberculozei până în 2030, pentru a o elimina ca risc major pentru sănătatea publică. Am putea realiza acest obiectiv dacă vom urma pașii sugerați de STOP TB Partnership: acțiune, investiție și realizare”, susțin reprezentanții pacienților.
Aceștia subliniază că, atât pe plan internațional, cât și național, au fost realizate eforturi semnificative în ultimele 10-15 ani, „iar noi, la nivel național, am reușit să limităm avansul tuberculozei începând cu primii ani 2000, mulțumită angajamentului profesional din domeniu și al colaborării între medici, pacienți, autorități și ONG-uri. Am beneficiat de cele mai recente descoperiri și am reușit un diagnostic de 2 ore pentru tuberculoza rezistentă în contrast cu 2-6 luni în perioada 2011-2013.”
Dintre progresele realizate, pacienții au obținut protecție socială printr-o lege specifică și un tratament de 6 luni pentru tuberculoza rezistentă, care asigură șanse reale de recuperare în comparație cu un tratament de minim 2 ani, cu efecte secundare severe.
Din păcate, pacienții cu tuberculoză nu au acces la suport emoțional în timpul tratamentului, iar Ștefan Răduț, președintele ASPTMR, afirmă: „Aș fi dorit să vă împărtășesc realizările activității de suport pe care o desfășurăm cu fonduri europene, dar din păcate birocrația a afectat accesibilitatea ajutoarelor pentru pacienți. Acum, sprijinul emoțional este oferit sporadic prin 4 grupuri de suport în toată țara, iar mulți pacienți se tem să ceară ajutorul, preferând să suporte singuri stigma.”
„În trecut, când personalul medical îi îndruma către servicii de suport, pacienții erau mai bine pregătiți să acceseze aceste resurse. Sper ca, în viitor, împreună cu Ministerul Sănătății și Institutul „Marius Nasta”, vom putea găsi soluții pentru a restabili normalitatea în acest sistem”, adaugă Ștefan Răduț.