România și alte zece state membre ale UE solicită modificări ale noii legislații privind restricționarea defrișărilor: „Cerințele sunt extrem de ridicate, dacă nu imposibil de realizat”

Mai multe țări din Uniunea Europeană exercită presiuni pentru a amâna și a modifica legislația referitoare la restricționarea defrișărilor, conform unui document obținut de Reuters, care arată că 11 guverne, inclusiv România, cer revizuiri.
Această reglementare, prima de acest tip adoptată la nivel european, are ca scop combaterea defrișărilor globale provocate de consumul Uniunii Europene de produse importate precum soia, carne de vită, ulei de palmier și altele. Totuși, a devenit un subiect de controversă în cadrul agendei ecologice europene. Estimările sugerează că aproximativ 10% din defrișările globale sunt generate de consumul din UE.
Uniunea a amânat deja implementarea legii cu un an, până în decembrie 2025, ca reacție la plângerile venite din partea unor parteneri comerciali precum Brazilia și Statele Unite, și a relaxat cerințele de raportare în urma criticilor din sector. Săptămâna trecută, Comisia a anunțat că va excepta majoritatea țărilor de la cele mai severe reguli de control.
Un grup format din 11 state, inclusiv Austria și Luxemburg, a solicitat Comisiei Europene să simplifice și mai mult regulile și să amâne din nou data de aplicare.
„Cerințele pentru agricultori și silvicultori continuă să fie excesive, chiar imposibile de implementat. Acestea nu sunt proporționale cu obiectivele regulamentului”, spun guvernele într-un document care va fi discutat luni, în Bruxelles, de către miniștrii agriculturii din UE.
Alte state care au semnat acest document includ Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Finlanda, Italia, Letonia, Portugalia, și Slovenia.
Îngrijorările țărilor în legătură cu noua legislație privind defrișările
Începând cu luna decembrie, politica Uniunii Europene va obliga operatorii care aduc pe piața europeană produse precum soia, carne de vită, ulei de palmier, cacao, cafea și alte mărfuri să prezinte documente care să demonstreze că aceste produse nu au contribuit la defrișări.
Cerințele de diligență se vor aplica și exporturilor din Uniunea Europeană, ceea ce stârnește îngrijorări în rândul țărilor cu privire la influența asupra propriilor industrii.
Companiile care nu respectă aceste reguli ar putea fi sancționate cu amenzi de până la 4% din cifra de afaceri realizată în Uniunea Europeană.
Guvernele au propus diverse amendamente, inclusiv crearea unei noi categorii de state considerate ca având un risc foarte scăzut de defrișare, care ar fi scutite de controalele vamale și de obligația de a urmări originea produselor.
Un reprezentant al Comisiei nu a oferit imediat un răspuns la solicitările de comentarii.