Rusia nu acceptă propunerile SUA pentru oprirea conflictului din Ucraina

Rusia nu acceptă propunerile SUA pentru oprirea conflictului din Ucraina
Ministrul rus al afacerilor externe Serghei Lavrov și omologul său american, secretarul de stat Marco Rubio, în timpul discuțiilor ce au avut loc în luna februarie în Arabia Saudită, FOTO: AFP / AFP / Profimedia Images

Moscova a declarat că nu poate accepta propunerile Statelor Unite pentru a pune capăt războiului din Ucraina în forma actuală, considerând că acestea nu abordează problemele fundamentale ale conflictului, conform unui diplomat rus de rang înalt. Aceasta sugerează că dialogul dintre SUA și Rusia pe această temă a ajuns într-un impas.

Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, a indicat că Moscova și Washingtonul nu au reușit să rezolve divergențele semnalate de președintele Vladimir Putin cu mai bine de două săptămâni în urmă, când acesta a menționat necesitatea revizuirii propunerilor americane.

Aceste afirmații survin în contextul în care președintele american Donald Trump își exprima recent nemulțumirea, sugerând că Rusia tergiversează încheierea unui acord mai cuprinzător.

În ultimele zile, Trump a afirmat că este „enervat” de Putin și a discutat despre impunerea de sancțiuni țărilor care achiziționează petrol rusesc, dacă consideră că Moscova împiedică un acord de pace cu Ucraina.

Riabkov, expert în relațiile ruso-americane, a subliniat că Moscova nu este în prezent capabilă să progreseze spre un acord.

„Considerăm cu seriozitate propunerile americane, dar nu le putem accepta în forma lor actuală”, a declarat Riabkov, citat de agențiile de știri din Rusia, în urma unui interviu acordat revistei „Afaceri Internaționale”, publicat marți.

Oficialul rus a adăugat: „Din câte observăm, în prezent nu există spațiu pentru principala noastră cerere, respectiv abordarea problemelor fundamentale care au generat acest conflict. Aceasta este complet absentă și necesită ajustări.”

Cererile lui Putin pentru a opri războiul din Ucraina

Președintele Putin a declarat că dorește ca Ucraina să renunțe la aspirațiile de a adera la NATO, ca Rusia să obțină în întregime cele patru regiuni ucrainene revendicate din septembrie 2022 și ca dimensiunea armatei ucrainene să fie restricționată. Autoritățile de la Kiev afirmă că aceste cereri ar echivala cu o capitulare.

Referitor la cele mai recente declarații ale lui Trump privind dorința de a-i determina pe ruși să ajungă la un acord în privința Ucrainei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a menționat că Moscova „continuă contactele cu partea americană”.

„Subiectul este foarte complex. Problemele pe care le discutăm în legătură cu soluționarea conflictului în Ucraina sunt extrem de complicate, necesită eforturi suplimentare considerabile”, a adăugat el.

Înainte de weekend, Trump adoptase o abordare mai conciliantă față de Rusia, stârnind îngrijorări în rândul aliaților occidentali, în contextul încercărilor de a negocia o încheiere a conflictului din Ucraina, care durează deja de patru ani.

Cu toate acestea, în ultimele zile, sub presiunea unor lideri europeni, cum ar fi președintele Finlandei, care l-au îndemnat să tragă Rusia la răspundere, Trump a adoptat un ton mai ferm.

Urmărește cele mai recente evoluții din a 1133-a zi a conflictului din Ucraina live.

Recomandari
Show Cookie Preferences