Șeful Rezervei Federale subliniază că nu poate fi demis de Donald Trump, „în baza legii”. Ce provocări ridică acest subiect?

Șeful Rezervei Federale subliniază că nu poate fi demis de Donald Trump, „în baza legii”. Ce provocări ridică acest subiect?
Jerome Powell, președintele Rezervei Federale, la o conferință de presă pe care a susținut-o la sediul băncii centrale a SUA, FOTO: Andrew Caballero-Reynolds / AFP / Profimedia Images

Jerome Powell, liderul Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite, a subliniat că viitorul președinte, Donald Trump, nu are autoritatea de a-l concedia, în ciuda criticilor frecvente la adresa sa, conform CNBC.

Powell a făcut aceste declarații în timpul unei conferințe de presă, în cadrul căreia a anunțat reducerea dobânzii de referință cu 25 de puncte de bază, de la 4,7% la 4,5%, atingând cel mai scăzut nivel din martie 2023.

El s-a declarat optimist în legătură cu economia americană, dar a avertizat cu privire la creșterea deficitului și a politicii fiscale.

„Politica fiscală a guvernului federal se află pe o cale nesustenabilă. Deși nivelul datoriilor noastre raportat la economie este adecvat, direcția este nesustenabilă”, a declarat el.

Când a fost întrebat dacă va demisiona la cererea lui Trump, Powell a răspuns direct: „Nu”.

Un alt reporter a întrebat dacă președintele are puterea de a-l demite sau a-l retrograda. Powell a clarificat că o astfel de acțiune „nu este permisă în baza legii”.

Jurnaliștii și-au exprimat îngrijorarea, având în vedere că Trump a criticat constant modul de conducere al lui Powell, acuzându-l că ar susține democrații în campania electorală.

O analiză legală realizată de think tank-ul Brookings a constatat că nu există reglementări clare privind demiterea șefului Rezervei Federale de către un președinte, iar cei care au contemplat acest lucru în trecut au concluzionat că nu dispun de astfel de puteri legale.

Totuși, în lipsa unui precedent, această situație nu a fost „testată” în sistemul juridic. Orice tentativă ar putea conduce, cel mai probabil, la Curtea Supremă a SUA.

Conflictul dintre Donald Trump și președintele actual al Rezervei Federale

Curentul președinte al Fed, Jerome Powell, a fost numit în Consiliul de Guvernatori de fostul președinte democrat Barack Obama.

Trump l-a numit pe Powell președinte al Fed în 2018, dar conflictul dintre ei a început rapid din cauza deciziilor de creștere a dobânzilor pe durata mandatului său.

Printre acuzațiile aduse de Trump se numără că Powell ar încerca să saboteze economia americană, fiind numit chiar un „dușman al poporului”.

În februarie, Trump a afirmat că nu va propune reînnoirea mandatului lui Powell dacă va redeveni președinte.

De asemenea, Trump a insinuat că Powell ar vrea să scadă dobânzile pentru a-l ajuta pe președintele Joe Biden în campania electorală.

Îngrijorări privind independența Rezervei Federale în cazul unei reveniri a lui Trump la putere

The Wall Street Journal a raportat în aprilie că unii susținători ai lui Trump elaborează un plan pentru a diminua independența Rezervei Federale, dorind să ofere președintelui mai multă influență asupra deciziilor de politică monetară.

Echipa de campanie a lui Trump s-a distanțat de aceste informații, însă el a declarat în august că președintele ar trebui să aibă „măcar un cuvânt de spus” în deciziile Fed.

„Consider că, în cazul meu, am generat multe profituri și am avut succes. Cred că am un instinct mai bun decât, în multe cazuri, cei care ar face parte din [Consiliul de Guvernatori] al Rezervei Federale sau președintele [băncii]”, a adăugat candidatul republican.

Raportul Reuters a evidențiat că declarațiile sale sugerează că ar susține două dintre propunerile principale ale planului menționat: consultarea președintelui în privința deciziilor legate de dobânzi și trimiterea reglementărilor sectorului bancar către Casa Albă pentru revizuire.

Importanța independenței Fed pentru guvernul american

În prezent, președintele Fed și cei șase membri ai Consiliului de Guvernatori sunt desemnați de președintele SUA și confirmați de Senat.

Cu toate acestea, Fed beneficiază de o independență semnificativă în luarea deciziilor care influențează economia americană și piețele financiare globale.

De exemplu, unul dintre factorii care mențin statutul dolarului ca valută de rezervă este capacitatea Fed de a-și stabili politica monetară fără influențe externe.

Acest statut contribuie la capacitatea guvernului american de a se împrumuta pe piețele internaționale cu dobânzi scăzute, în ciuda datoriilor publice semnificative, care depășesc aproape 36 de trilioane de dolari.

Trump va avea ocazia de a numi un nou președinte al Fed în 2026, la expirarea mandatului lui Powell.

Recomandari
Show Cookie Preferences