Studiu Deloitte: Generațiile Millennials și Z din România se simt îngrijorate din cauza costului vieții, dar apreciază avantajele utilizării GenAI

Studiu Deloitte: Generațiile Millennials și Z din România se simt îngrijorate din cauza costului vieții, dar apreciază avantajele utilizării GenAI
Alex Reff, Country Managing Partner, Deloitte România, Foto: Deloitte Romania

Costul zilnic al vieții rămâne principalul motiv de îngrijorare pentru tinerii români, conform celui mai recent studiu Deloitte Global Gen Z and Millennial Survey 2024, care a fost realizat în 44 de țări, inclusiv România. 43% dintre Millennials și 29% dintre cei din Generația Z consideră acest aspect îngrijorător, dar ponderea a scăzut ușor comparativ cu anul precedent. În contrast, aproape jumătate dintre tinerii din Generația Z (47%) și 33% dintre Millennials cred că vor avea o situație financiară personală mai bună, deși doar 20% din aceste generații se așteaptă la o îmbunătățire a economiei naționale.

Studiul subliniază, de asemenea, creșterea conștientizării tinerilor asupra importanței acțiunilor împotriva schimbărilor climatice. Aproape 70% dintre Millennials și Generația Z sunt dispuși să plătească mai mult pentru produse și servicii sustenabile. Aproape o treime dintre respondenți intenționează să evite produsele de tip fast fashion și să călătorească mai puțin cu avionul, având în vedere impactul de mediu al companiilor înainte de a cumpăra produsele. De asemenea, 84% dintre Millennials și 81% dintre tinerii din Generația Z consideră că mediul de afaceri ar trebui să faciliteze alegeri de consum mai sustenabile, iar guvernele ar trebui să impună măsuri mai stricte în acest sens.

În ceea ce privește evoluția tehnologică, peste 40% din tineri consideră că soluțiile bazate pe inteligența artificială generativă (GenAI) vor îmbunătăți condițiile de muncă în viitor.

„Studiul din acest an evidențiază o atitudine mixtă a tinerilor români față de tehnologiile moderne, caracterizată prin entuziasm și prudentă, dar cu o deschidere constantă către acestea, fiind convinși că vor avea un impact pozitiv asupra muncii lor. De asemenea, conștienți de necesitatea de a-și dezvolta competențele pentru a folosi GenAI eficient, tinerii sunt pregătiți să investească timp în educație, având suportul angajatorilor în acest proces”, a spus Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România și Moldova.

Studiul relevă că 17% dintre Millennials și 13% din Generația Z folosesc frecvent soluții de GenAI la locul de muncă. Fascinația Millennials pentru aceste tehnologii este mai accentuată, 31% dintre ei fiind atrași de potențialul acestora, în timp ce 19% sunt nesiguri. Aceste tehnologii sunt percepute ca instrumente ce pot degreva tinerii de sarcini repetitive, oferindu-le mai mult timp pentru activități creative. Aproape jumătate dintre Millennials și 43% dintre cei din Generația Z declară că vor participa în următoarele 12 luni la acțiuni de pregătire pentru utilizarea acestor soluții în cariera lor.

Referitor la starea psihică, majoritatea respondenților raportează o îmbunătățire comparativ cu anul anterior. 64% dintre Millennials și 55% dintre tinerii din Generația Z spun că au o stare psihică bună sau foarte bună, iar procentul celor din Generația Z care se simt stresați frecvent a scăzut de la 52% la 38%. Aceleași cifre rămân constante pentru Millennials (35%). Principalele surse de stres sunt legate de situația financiară pe termen lung și bunăstarea familiei.

Studiul Deloitte Global Gen Z and Millennial Survey 2024 este la cea de-a 13-a ediție și a implicat aproximativ 8.400 de Millennials și 14.500 de tineri din Generația Z din 44 de țări la nivel global.

Deloitte, lider mondial în servicii de audit și consultanță, colaborează cu majoritatea companiilor din topul Fortune Global 500® și mii de alte organizații din sectorul privat, ajutându-le să obțină rezultate durabile. Compania are o istorie de peste 175 de ani și activează în peste 150 de țări.

În România, Deloitte este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale, furnizând soluții variate, inclusiv audit, consultanță fiscală și juridică, și managementul riscurilor, cu un colectiv de peste 3.400 de profesioniști.

Pentru mai multe detalii despre rețeaua globală a firmelor membre Deloitte, accesați www.deloitte.com/ro/despre.

Recomandari
Show Cookie Preferences