Țara cu cele mai rapide trenuri din lume anunță majorarea tarifelor biletelor
China dispune de o rețea extinsă de peste 44.000 de km de linii feroviare de mare viteză, unde trenurile ating viteze de până la 350 km/h. Din cauza datoriilor substanțiale din sistem, țara este nevoită să majoreze prețurile biletelor pentru aceste trenuri, crescându-le cu până la 39%.
Potrivit surselor de presă, biletele pentru orele de vârf de pe patru magistrale majore vor suferi scumpiri, cu o creștere de 20% pentru clasele 1 și a 2-a, iar clasele VIP vor avea o majorare de 39%.
- Cum a reușit China să construiască o rețea de trenuri de mare viteză și de ce doar ei au avut capacitatea de a realiza un proiect de peste 1.000 de miliarde de dolari.
Chiar și cu aceste majorări, prețurile biletelor vor rămâne, totuși, mai accesibile comparativ cu cele din Europa de Vest. Însă, aceste creșteri vor impacta bugetul cetățenilor, în special al celor cu venituri mai mici din zonele rurale.
De exemplu, pentru o călătorie de 1.000 km, care durează sub patru ore, biletul la clasa a doua va costa aproximativ 78 de dolari, în timp ce pentru clasa 1 prețul va ajunge la 125 de dolari, iar pentru clasa VIP, costul va fi de 273 de dolari.
În China, multe servicii de utilități, inclusiv biletele pentru trenuri, beneficiază de subvenții. Cu toate acestea, din cauza datoriilor considerabile la nivel central și în provinciile din țară, s-a considerat necesar să se reducă subvențiile și să se majoreze tarifele suportate de populație.
Majorările de prețuri la biletele de tren nu sunt o noutate, dar scumpirile anterioare au fost sub 10%.
China a dezvoltat, în decurs de 16 ani, o vastă rețea de trenuri de mare viteză, însă acest lucru a generat datorii semnificative, inclusiv împrumuturi. De exemplu, compania feroviară de stat are obligații financiare de aproximativ 870 miliarde dolari.
Un alt aspect de preocupare este creșterea costurilor de întreținere a liniilor feroviare inaugurate în urmă cu mai bine de zece ani, mentenanța fiind esențială atât pentru siguranța circulației, cât și pentru menținerea unor viteze superioare.
Cele mai lungi trenuri de mare viteză din China au între 17 și 18 vagoane, iar între Shanghai și Beijing circulă zilnic 80 de trenuri, care parcurg distanța de 1.300 km în mai puțin de 5 ore.