Turiștii și angajații din Grecia caută adăpost în fața noului val de caniculă. Măsuri de prevenire implementate de guvern în ziua în care temperaturile ating 43 de grade

Marți, muncitorii au suspendat activitățile în aer liber, iar vizitatorii căutau umbră, în timp ce Grecia se confruntă cu cel de-al treilea val de căldură al verii, cu temperaturi ridicate care afectează întreaga regiune a Balcanilor, intensificând incendiile de vegetație în Albania, conform celor reportate.
Grecia, o destinație populară pentru zeci de milioane de turiști anual, a experimentat veri toride și aride de-a lungul timpului. Cu toate acestea, în ultimii ani, efectele schimbarilor climatice au condus la valuri de căldură mai prelungite și mai intense, precum și la incendii și inundații devastatoare.
Curierii care efectuează livrări de mâncare și muncitorii din sectorul construcțiilor din zona metropolitana Atena și alte zone au fost instruiți marți să înceteze lucrul de la prânz până la ora 17:00, având în vedere că temperaturile se preconizau a atinge 43 de grade Celsius.
Ministerul Muncii a recomandat, de asemenea, angajaților cu probleme de sănătate să lucreze de acasă pentru a evita riscurile legate de căldură.
În fața clădirii Parlamentului din Atena, un soldat i-a șters transpirația unui membru al gărzii prezidențiale cu un prosop. Turiștii din capitala greacă, una dintre cele mai populate capitale europene, înconjurată de munți, căutau restaurante și magazine cu aer condiționat, mulți alegând să rămână în interior în intervalul orar cel mai călduros.
Acropola a fost închisă din nou marți din cauza căldurii extreme
Autoritățile au anunțat că Acropola, cel mai popular sit arheologic din Grecia, situat pe o colină aproape lipsită de umbră, va fi închisă timp de cinci ore, de la prânz, atât marți, cât și miercuri, o practică obișnuită în condiții de temperaturi extreme.
Valul de căldură se așteaptă să persiste până duminică, conform prognozelor meteorologice.
Temperaturile ridicate au afectat și Bulgaria vecină marți, autoritățile încurajând companiile să ofere apă gratuită și să reducă activitățile fizice în perioadele critice.
În Muntenegru, drumurile principale au fost aglomerate, deoarece mulți turiști s-au îndreptat spre plaje pentru a scăpa de disconfortul căldurii.
În Albania, pompierii, sprijiniți de patru avioane venite din Italia și Grecia, au luptat împotriva a două incendii de vegetație: unul într-un parc național din nordul țării, iar altul lângă satul Dukat din sud-vest.
Luna trecută, o mare parte din Europa de Vest a fost afectată de un alt val sever de căldură, care a provocat multiple decese și a dus la incendii forestiere și avertizări de sănătate în întreaga zonă.
La nivel global, anul 2024 a fost marcat ca cel mai călduros an înregistrat, cu temperaturi depășind pentru prima dată cu 1,5 grade Celsius nivelurile preindustriale.
Un studiu recent a evidențiat că temperaturile de suprafață din jurul Atenei au crescut în unele locații cu până la 10 grade Celsius din luna iulie 2024, ca urmare a distrugerii vegetației de către incendii.