Un furnizor de electricitate anunță clienții că nu poate continua livrările: „Statul ne obligă să vindem în pierdere”
Cooperativa de Energie, un furnizor mic având câteva sute de clienți, dintre care jumătate sunt prosumatori, a informat clienții că nu mai poate prelungi contractele și le-a sugerat să opteze pentru alte companii de utilități. „Statul ne forțează să vindem în pierdere. Pur și simplu ne terminăm resursele financiare”, a declarat Bogdan Stroe, președintele boardului companiei.
„Decizia noastră este determinată în principal de creșterea semnificativă a costurilor de pe piața de echilibrare, care ne-a afectat stabilitatea financiară într-un mod grav. În ciuda eforturilor depuse pentru a gestiona avantajele acestei situații, pierderile financiare cauzate de factori externi, ieșiți din controlul nostru, continuă să crească lunar”, se menționează într-un comunicat al companiei.
„Vă rugăm să demarați procesul de schimbare a furnizorului, conform legislației în vigoare. Această schimbare este esențială pentru a asigura continuitatea serviciului, în condițiile în care noi nu mai putem continua contractul în actualele circumstanțe”, le-a comunicat compania clienților.
Furnizorul are de recuperat sume de la stat, chiar și din 2023
Într-o discuție cu un reporter, Bogdan Stroe a evidențiat că dificultățile financiare cu care se confruntă compania au fost generate, în parte, de restanțele pe care statul le are față de furnizorii de electricitate în cadrul schemei de plafonare-compensare a facturilor.
Practic, prețurile pentru consumatori au fost plafonate începând din 2022, iar statul urma să deconteze companiilor diferența dintre prețul de piață și cel plafonat, însă aceste decontări au întârziat semnificativ.
- „Avem de recuperat sume chiar și din finalul anului 2023. Din mai 2024 nu am mai primit nimic. Este vorba de sume considerabile. Statul ne forcează să acoperim pierderi. Suntem o organizație mică, nu putem funcționa pe baza fluxului de numerar.
- Prețul energiei a crescut exponențial începând cu luna iunie. De la 1 ianuarie, tarifele de distribuție au crescut cu 20% pentru unii furnizori. Am acumulat pierderi și resursele financiare se epuizează”, a subliniat Stroe.
În plus, pe piața de echilibrare, care este opacă și în care autoritățile statului au recunoscut că există probleme, prețurile au fost de sute de ori mai mari în anumite intervale de timp.
„Tot în cadrul sistemului de plafonare s-a prevăzut că ne sunt recunoscute costuri de echilibrare de numai 10% din portofoliu, în timp ce, în realitate, costurile de echilibrare pentru noi depășesc acest procent. Peste jumătate dintre clienții noștri sunt prosumatori, ceea ce a contribuit și mai mult la creșterea costurilor de echilibrare, având în vedere că aceștia produc dezechilibre semnificative”, a adăugat Stroe.
Piața de electricitate devine din ce în ce mai puțin concurențială
Stroe a menționat că unele companii au fost afectate grav de creșterea prețurilor pe piața de echilibrare, ajungând chiar la faliment.
„Problema este că numărul de furnizori scade, ceea ce conduce la o piață mai puțin concurențială. Vor rămâne doar marii furnizori sau cei care au și activitate de distribuție, ceea ce le permite să compenseze pierderile din furnizare cu veniturile din distribuție”, a completat reprezentantul Cooperativei de Energie.
Compania caută soluții pentru a reveni pe piață în viitor, în condiții care să-i permită să opereze mai profitabil.
Prezentarea Cooperativei de Energie
Înființată în 2019 de 15 membri din sectorul de afaceri, Cooperativa de Energie este un furnizor atipic, organizat pe modelul comunităților energetice din alte țări europene, în condițiile în care în România acest concept nu este reglementat.
Comunitățile energetice sunt grupuri de prosumatori și consumatori care colaborează pentru partajarea producției de energie, astfel eliminând costuri precum cele de transport și distribuție.
- Citiți și mai multe despre comunitățile energetice și impactul asupra facturilor.
„Activitățile noastre sunt economice, dar obiectivul principal nu este maximizarea profitului”, menționa Bogdan Stroe într-o conferință din octombrie 2024.
Cooperativa de Energie funcționează după modelul Som Energia, prima comunitate energetică din Spania, fondată în 2010, având în prezent 80.000 de membri.
Conform informațiilor disponibile, în mai 2021, cu ajutorul membrilor, Cooperativa a achiziționat compania de energie Apuron Energy SRL și a intrat pe piața de furnizare. Peste 100 de membri au investit mai mult de 2 milioane de lei pentru a susține această inițiativă.
În prezent, cooperativa are 984 de membri, dintre care 412 sunt consumatori și a livrat în 2023 o cantitate de energie de 2 GWh.
Sursa foto: Dreamstime