Un pui mumificat de felină cu colți-pumnal, descoperit cu pielea și blana intactă, fascinează cercetătorii: „E ca și cum realitatea s-ar schimba”

Un pui mumificat de felină cu colți-pumnal, descoperit cu pielea și blana intactă, fascinează cercetătorii: „E ca și cum realitatea s-ar schimba”
Fosile de Homotherium latidens (stânga) și Smilodon Fatalis (dreapta), descoperite anterior, FOTO: dpa picture alliance / Alamy / Profimedia Images

În premieră, paleontologii au descoperit în Siberia un pui mumificat al unei feline cu colți-pumnal, având blana și pielea în stare intactă, o descoperire care a suscitat un val de entuziasm în rândul comunității științifice, conform CNN.

Conservarea excepțională a acestei mumii oferă o primă imagine a aspectului acestor feline preistorice. Țesuturile sale moi dezvăluie detalii despre dezvoltarea musculară și cum aceasta ar fi influențat tehnicile sale de vânătoare.

Cadavrul era parțial acoperit de blană bogată și carne mumificată, fața, membrele anterioare și trunchiul fiind aproape complet intacte, a raporta cercetătorii într-un studiu publicat în revista Scientific Reports. Blana puiului, de culoare maro închis, avea o lungime de doar 20-30 de milimetri, dar era foarte deasă.

De asemenea, a surprins prin textura sa moale, a menționat Alexey V. Lopatin, principalul autor al studiului și cercetător de top la Institutul Paleontologic Borissiak din cadrul Academiei Ruse de Științe din Moscova.

„Este un sentiment extraordinar să vezi aspectul unui animal dispărut de mult timp cu ochii tăi”, a declarat Lopatin pentru CNN prin e-mail. „Mai ales când vine vorba de un prădător atât de fascinant precum felina cu colți-pumnal.”

Aceste carnivore disparute, considerate rude îndepărtate ale marilor feline moderne, sunt remarcate pentru caninii lor lungi și ascuțiți, ce puteau atinge până la 20 de centimetri lungime.

Prima descoperire a unei feline cu colți-pumnal în Asia

Lopatin a subliniat că această mumie reprezintă prima dovadă a existenței speciei de felină cu colți-pumnal, Homotherium latidens, în Asia. Anterior, fosile ale acestei specii au fost găsite în Olanda și în Yukon, Canada. Alte mumii din epoca glaciară, precum cele de rinoceri lânoși și mamuți, au fost descoperite în regiunea siberiană Iacuția.

Cu toate acestea, „mumificarea felinei este extrem de rară,” a evidențiat Lopatin. Până la această descoperire, existau doar două mumii de feline cunoscute, ambele fiind pui de leu de peșteră eurasiatic (Panthera spelaea), găsite în bazinul râului Uyandina.

„Acum am adăugat puiul de Homotherium la această listă,” a declarat Lopatin. Extracția ADN-ului din această mumie va constitui un pas crucial pentru a înțelege mai bine această specie, împreună cu examinarea detaliată a scheletului, mușchilor și părului.

O descoperire „excepțională”

Paleontologul Jack Tseng, specializat în anatomia mamiferelor dispărute, nu implicat în acest studiu, s-a arătat „uimit la gândul informațiilor incredibile care ar putea proveni din această descoperire excepțională.”

„Este rar să descoperi oase din această ramură, cu atât mai mult țesuturi moi asociate,” a adăugat Tseng, profesor asociat la Universitatea Berkeley din California. „Nu știu cât de mulți alți paleontologi sunt la fel de impresionați ca mine, dar este ca și cum realitatea s-ar schimba acum că am observat aceasta,” a afirmat el.

Mumia a fost conservată în permafrost, lângă râul Badyarikha, în nord-estul Iacuției. Săpătorii din Iacuția au descoperit-o în 2020 în timp ce căutau colți de mamut, sub supravegherea paleontologilor, conform declarației lui Lopatin.

Datarea cu radiocarbon a arătat că puiul a trăit cu aproximativ 35.000 de ani în urmă, în ultima parte a Epocii Pleistocenice (perioada care a avut loc între aproximativ 2,6 milioane – 11.700 de ani în urmă).

Recomandari
Show Cookie Preferences