Un studiu ADN dezvăluie detalii despre „Expediția pierdută a lui Franklin”, reputată pentru canibalismul echipajului
Cercetătorii au realizat analize ADN care demonstrează că rămășițe umane cu semne de canibalism îi aparțin căpitanului James Fitzjames, liderul navei „HMS Erebus”, din cadrul „Expediției pierdute a lui Franklin” din 1845, conform revistei New Scientist.
Împreună cu „HMS Terror”, nava principală a expediției, „Erebus” a plecat din Marea Britanie în 1845 pentru a explora Pasajul de Nord-Vest, ce leagă oceanele Atlantic și Pacific prin zona arctică, sub îndrumarea exploratorului John Franklin.
Blocate de condiții extreme în Arctica, ambarcațiunile au rămas captive în Strâmtoarea Victoria, între Insula King William și coastele Canadei. Cei 129 de marinari au fost înghețați timp de un an și jumătate și au decedat din cauza lipsei de hrană, frigului intens și intoxicației cu plumb din conserve.
După dispariția navelor, au fost organizate 36 de expediții distincte până în 1859 pentru a le recupera, dar niciuna nu a reușit să afle soarta echipajului.
Locul unde Fitzjames și alți 12 membri ai expediției au decedat a fost identificat de căutători în anii 1860, guidance fiind oferit de relatările inuiților care trăiau în zonă. Aceștia au menționat că unii marinari au recurs la canibalism după moartea camarazilor, o afirmație care a fost intens contestată de opinia publică britanică.
Canibalism în timpul epocii de aur a explorărilor britanice
Acceptarea faptului că anumiți membri ai expediției lui Franklin au recurs la canibalism a devenit o realitate abia în urma studiilor din anii 1990. Conform The Guardian, aproximativ 25% din rămășițele umane confirmate ca aparținând expediției arată semne de canibalism.
Până în prezent, nicio rămășiță cu tăieturi specifice nu a fost atribuită unui membru anume al echipajului.
Antropologul Douglas Stenton și echipa sa de la Universitatea Waterloo au reușit să determine că un grup de rămășițe îi aparține căpitanului Fitzjames, după extragerea ADN-ului dintr-un dinte și compararea acestuia cu profiluri cromozomiale Y ale urmașilor cunoscuți ai expediției.
Stenton a solicitat din 2017 ajutorul rudelor membrilor expediției pentru a obține mostre ADN ce pot fi comparate cu rămășițele analizate. „Trebuie să ai o legătură de sânge specifică pentru studio nostru. În acest moment, am obținut profiluri genetice de la aproximativ 25 de urmași”, a declarat Stenton.
„Un nivel extrem de disperare”
Unul dintre profilele genetice a corespuns ADN-ului extras din rămășițe, ceea ce a permis identificarea acestora ca aparținând căpitanului „Erebus”. El a preluat conducerea expediției după decesul lui Franklin în 11 iunie 1847, sub comanda lui Francis Crozier, căpitanul „HMS Terror”.
Descoperirea sugerează „condiții disperate” în care echipajul a fost obligat să supraviețuiască, conform lui Stenton. „Canibalismul a fost o măsură extremă de supraviețuire care, din nefericire, a prelungit suferința. Este o disperare incredibilă cu care trebuie să fi făcut față”, a adăugat el.
În ciuda noilor informații, multe întrebări continuă să rămână fără răspuns cu privire la soarta finală a membrilor expediției. O întrebare importantă este ce s-a întâmplat după ce un număr semnificativ a decis să părăsească navele blocate în gheață pentru a căuta civilizația cu ajutorul săniilor.
„Ce plan au avut după ce au abandonat corăbiile? S-au deplasat toți împreună? Este de înțeles de ce 20 de marinari au fost găsiți în același loc?”, a declarat Stenton, subliniind că „nici o altă expediție polară britanică nu a suferit o pierdere atât de mare ca Expediția Franklin”.
Ultimul mesaj cunoscut al „Expediției pierdute a lui Franklin”
Pe lângă rolul său de căpitan al „HMS Erebus”, Fitzjames este cunoscut pentru ultimul mesaj scris de expediție, găsit pe Insula King William care menționa:
„Sir John Franklin a decedat pe 11 iunie 1847, iar numărul total de pierderi a ajuns la 9 ofițeri și 15 marinari până în prezent (…) Vom pleca mâine, pe 26 [a lunii], spre râul Backs Fish”.
Se presupune că mesajul a fost redactat pe 25 aprilie 1848, cu doar 3 zile înainte ca echipajele să părăsească navelor. Documentul este semnat de Crozier, Fitzjames și alți doi membri, autorii fiind considerați veritabili pe baza comparațiilor caligrafice.
Conform mesajului, 105 supraviețuitori au părăsit navele în căutarea uscatului, având locul de traversare pe gheață. Niciunul dintre ei nu a supraviețuit.
Epava „HMS Terror” a fost descoperită în 2016, la doi ani după găsirea „Erebus”.
Tragedia, ce a marcat profund Imperiul Britanic, a fost dramatizată cu accente supranaturale în sezonul inaugural al serialului The Terror, lansat în 2018, în care rolul lui Fitzjames este interpretat de actorul britanic Tobias Menzies.