Viceguvernator BNR: Fondurile europene de 28,5 miliarde de euro destinate României equatează la aproximativ 1.100 km de autostradă, similar traseului București-Viena / „Suntem dotați cu undițe, nu cu pește”

România va beneficia de fonduri UE, atât prin granturi, cât și împrumuturi din Planul Național de Redresare și Reziliență, în valoare de 28,5 miliarde de euro. Totuși, pentru accesarea acestor fonduri, sunt necesare reforme, a menționat Cristian Popa, viceguvernator BNR, într-o postare pe LinkedIn.
„Cele 28,5 miliarde de euro sunt esențiale pentru România, constituind o combinație de granturi și împrumuturi ce provin din Planul Național de Redresare și Reziliență. Raportați la PIB-ul din 2023, acești bani reprezintă aproape 9%, clasând România printre primele cinci țări beneficiare din UE în funcție de mărimea economiei. Este o oportunitate pe care nu ne putem permite să o ratăm”, a subliniat Popa, conform Agerpres.
Cristian Popa a explicat că această sumă ar putea echivala cu construirea a 1.100 km de autostradă (similar distanței dintre București și Viena), sau cu realizarea a 230.000 de apartamente medii în București (sau 150.000 în Cluj), ori cu achiziționarea a peste un milion de autoturisme Dacia Duster.
‘Pentru a atrage miliardele de euro de la UE, trebuie să implementăm reforme. Întrebarea crucială este câte dintre acestea va reuși România să pună în aplicare la timp și câte fonduri vor fi efectiv absorbite în economie și proiecte tangibile? Deși UE nu este perfectă, are potențialul de a evolua. Primim, de fapt, unelte pentru progres, nu rezultate de-a gata. Și, cu siguranță, nu suntem o colonie’, a menționat oficialul BNR.
Fondurile accesate totalizează aproximativ o treime din bugetul disponibil
‘Un ONG dedicat și inovator a reușit să construiască un spital modern în Capitală, exclusiv din donații, valorând 53 de milioane de euro. Acești bani din PNRR ar fi echivalentul ridicării a nu mai puțin de 500 de spitale similare’, a explicat Popa.
Viceguvernatorul BNR a evidențiat că, de la aprobarea PNRR în 2021 până la finele lunii mai 2025, România a absorbit 9,44 miliarde de euro, dintre care 3,66 miliarde au venit sub forma de împrumuturi, iar 5,78 miliarde ca granturi, din totalul de 28,5 miliarde alocate. Acesta apreciază că rata de absorbție a fondurilor în România este de aproximativ o treime, în timp ce la nivelul UE media se apropie de 50%.
Cu toate acestea, există proiecte care nu vor putea fi finalizate în termenul stabilit, a subliniat Popa.
‘Săptămâna trecută am descoperit, cu regret, că realitatea din teren arată altfel: proiecte cu o valoare de peste 6,3 miliarde de euro nu vor mai fi terminate până la data limită din august 2026. Acest lucru implică faptul că nu vor fi finanțate din PNRR, ceea ce va însemna mai puține investiții din fonduri europene. Întârzierile deja actuale vor necesita eforturi substanțiale pentru a fi depășite’, a declarat reprezentantul BNR.
Proiectele nerealizate vor accentua presiunea pe deficitul bugetar
Conform declarațiilor sale, lipsa fondurilor din PNRR va lăsa multe proiecte fie suspendate fără o sursă clară de finanțare, fie dependente de bugetul național, crescând astfel cheltuielile publice, îngreunând deficitul și complicând procesul de consolidare fiscală, care era deja dificilă’, a subliniat reprezentantul BNR.
Cu toate acestea, există și vești pozitive, deoarece recent Comisia Europeană a propus următorul cadru financiar multianual (CFM 2028-2034) de aproape 2.000 de miliarde de euro, ce ar putea aloca României 60 de miliarde de euro, o sumă cu 10 miliarde mai mare față de actuala perioadă (CFM 2021-2027).
Chiar dacă propunerea este supusă unor eventuale revizuiri în timpul negocierilor, în stadiul actual, Cristian Popa afirmă că România ar putea deveni al șaselea cel mai mare beneficiar al bugetului multianual al UE.