VIDEO Italia: Plaja antică, acoperită de erupția Vezuviului, a fost redeschisă pentru vizitatori

VIDEO Italia: Plaja antică, acoperită de erupția Vezuviului, a fost redeschisă pentru vizitatori
Italia a restaurat plaja antică din Herculaneum acoperită de eurpția Vezuviului - Foto: IPA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

O plajă romană istorică, care a fost acoperită de erupția vulcanului Vezuviu în anul 79 d.Hr., a fost recent deschisă pentru vizitare în parcul arheologic Herculaneum, situat în sudul Italiei, conform unei informații recente.

După lucrările de conservare desfășurate în ultimii ani, plaja a fost readusă la starea sa inițială, inclusiv prin reaprinderea nisipului, având ca scop oferirea vizitatorilor șansa de a experimenta o plimbare pe plajă aproape identică cu cea de dinaintea erupției.

Herculaneum, un sit arheologic mai mic și mai puțin cunoscut în comparație cu Pompei, a dezvăluit primele victime ale erupției abia în anii 1980 și 1990, când au fost descoperite rămășițele a peste 300 de persoane ce se adăposteau în diverse magazii de ambarcațiuni, în aşteptarea salvării de către Flota lui Plinius cel Bătrân.

Una dintre aceste victime este cunoscută sub denumirea de „doamna cu inele”, datorită bijuteriilor descoperite pe degetele ei.

Rămășițele unui bărbat, care a fost găsit ucis la câțiva pași de țărm, au fost descoperite în timpul săpăturilor din 2021, marcând prima investigație în această zonă după o perioadă de aproape 30 de ani.

„Plaja antică este un loc extraordinar și unic în lume”, a afirmat Francesco Sirano, directorul parcului arheologic.

„Privind spre locul unde odată se afla marea, ne transformăm în exploratori moderni ai pătura imensă de flux vulcanic care a acoperit orașul în câteva ore, resimțind aproape o stare de anihilare totală.”

Herculaneum, redescoperit în urma săpării unui puț la începutul secolului XVIII, este considerat a fi avut o bogăție mai mare decât Pompei, având în vedere vilele somptuoase decorate cu fresce și mozaicuri, inclusiv Casa Bicentenarului, descoperită în 1938.

Printre alte descoperiri se numără materii organice de fructe și pâine, mobilier din lemn, precum și sute de suluri de papirus carbonizate. În aprilie, cercetătorii au anunțat că au reușit să descifreze pasaje dintr-un pergament de papirus, aruncând lumină asupra ultimelor ore din viața lui Platon, o personalitate marcantă a filosofiei occidentale.

Recomandari
Show Cookie Preferences