VIDEO Tinerii și afișele din campania electorală: Între „o să merg la vot” și „nu cred în așa ceva” / Vizualul campaniei în alte state UE
Cu puțin timp înainte de alegerile programate pentru 9 iunie, pe străzile orașului se pot observa numeroase afișe colorate cu fețele candidaților care te îndeamnă să îi votezi. Dar, aceste afișe au vreun impact? O echipă a realizat o sondare în București pentru a afla dacă tinerii au fost influențați de mesajele afișate. De asemenea, publicații din Bulgaria, Spania și Cehia au contribuit la analiza sloganurilor și imaginilor electorale din aceste țări europene.
- Articolul este parte a proiectului european PULSE, realizat de Alexandra Nistor și David Leonard Bularca (echipa de redactare), alături de Krasen Nikolov (Mediapool – Bulgaria), Lola Garcia-Ajofrin (El Confidencial – Spania) și Petr Jedlička (Denik Referendum – Cehia).
- Echipa a discutat cu șapte tineri în fața unui panou dedicat campaniilor electorale locale și europarlamentare, lângă stația de metrou Politehnica din București. Întrebările au vizat impresiile tinerilor despre mesajele candidaților, discuțiile avute cu prietenii despre acestea și intenția lor de a vota pe 9 iunie.
Despre vizualurile și mesajele campaniei: „Toate mi se par același lucru, dar formulat diferit”
Toate persoanele intervievate – șapte tineri și un bărbat – au remarcat afișele electorale din oraș, unii alegând să se oprească și să discute despre ele, în vreme ce alții nu le-au acordat prea multă atenție, chiar afirmând: „Nu citesc ce este acolo, de cele mai multe ori”.
„Sunt foarte colorate și le observăm peste tot, însă mă uit puțin pe lângă ele, nu mă opresc să citesc. Văd doar fața candidatului”, declară un băiat.
„E imposibil să le ratezi, sunt foarte vizibile. Unele afișe mi-au captat atenția, dar nu consider că sunt unice; toate parcă sunt la fel, doar că formulate diferit”, spune un alt tânăr.
Un alt băiat menționează că vizualurile electorale sunt la fel de prezente și în zonele din afara orașului, afirmând: „Am observat și în județul meu, unde sunt o multitudine de afișe, în special cele de la partidele roșii (se uită spre panoul cu afișele) cum ar fi PSD.”
„Din partea unui funcționar public să te afișezi așa, e un pic ciudat”
Dintre cele opt persoane intervievate, trei tineri au evidențiat un slogan electoral care le-a atras atenția.
„Pe domnul Piedone. Am văzut că a lansat tricouri cu mesajul «Și eu sunt interlop» care mi s-a părut destul de penibil. E un pic ciudat să se prezinte așa un funcționar public”, a spus unul dintre ei.
Campania lui Cristian Popescu Piedone, care candidează pentru funcția de primar al Capitalei din partea PUSL, a generat comentarii și din partea altui tânăr.
„Îmi amintesc de campania sa de pe TikTok, cu filmulețele în care iese pe scuter și vorbește despre lucruri de genul: «Hai să facem», «Săpați groapa acum că a venit primarul», «Că a dat primarul cu roata scuterului în groapă».”
Un tânăr care a menționat că partidele roșii sunt foarte vizibile a numit și un politician: „Firea, pentru că știu că ea este sau a fost la primărie.”
Bărbatul în jur de 50 de ani care a participat la discuție și-a exprimat opinia că e un alegător constant, însă nu mai este foarte impresionat de sloganuri, întrucât știe că promisiunile nu se întotdeauna se concretizează.
Veți merge la vot pe 9 iunie?
Șase din persoanele discutate au declarat că vor vota. Unul dintre tineri nu este din București și nu deține viză de flotant, însă este la curent cu politica locală.
„O să merg la vot. Cred că este important ca lumea să participe. Cunosc mulți care merg la vot și este un lucru bun”, a afirmat o fată.
„Majoritatea prietenilor mei vor să voteze. Cred că tinerii se vor implica mult mai mult în această campanie”, susține un alt tânăr.
O altă fată, sigură că va vota, a subliniat: „E foarte important să ne facem vocea auzită dacă vrem o schimbare. Îi încurajez și pe părinți și pe prieteni să meargă la vot.”
Bărbatul care a afirmat că a votat întotdeauna a făcut o observație referitoare la votul său din 2024: „Rămâne de văzut pe cine votez. Exact cum spunea Caragiale: «E complicat».”
„Nu asta ne interesează la 20 de ani”
Dintre cei șapte tineri, unul a declarat că nu va vota, menționând: „Nu cred în așa ceva.”
„Nu am astfel de discuții cu prietenii, nu asta ne preocupă la 20 de ani”, a spus el.
Tinerii care au decis să participe la vot discută în cercul lor de prieteni sau cu părinții despre candidați, fie „ca să știu cu cine să votez”, fie „pentru a glumi pe seama afișelor sau a discuta serios despre teme care ne afectează”.
Ce mesaje au ales partidele din Cehia
În preajma alegerilor europarlamentare din acest an, scena politică din Cehia este dominată de partidele de centru-dreapta care formează coaliția de guvernare, precum și de liderii opozitiei, miliardarul Andrej Babis și Tomio Okamura.
Partidele de centru-dreapta aflate la putere:
- SPOLU (Împreună) – o coaliție de trei partide conservatoare care promovează mesajul „Curaj și experiență, nu ne vom pierde în Europa”
- STAN (Primarii și independenții) – un partid de centru-dreapta compus din primarii localităților, având sloganul „Haideți să creăm Europa, nu să o distrugem”
- Partidul Pirat, o formațiune liberală care vizează electoratul de centru-dreapta și ecologic, sugerează „Curaj pentru Europa, curaj pentru tine”
Opoziția parlamentară:
- ANO (Da) – o formațiune populistă condusă de miliardarul Andrej Babis, care se concentrează pe pensionari și foști alegători ai social-democraților, având mesajul „Cehia, totul pentru tine”
- SPD (Libertatea și Democrație Directă) – o formațiune extremă dreapta centrată pe afaceristul Tomio Okamura, cu sloganul „Nu migrației, NU euro, NU război”
Campania electorală din Spania, în imagini
Peste 38 de milioane de spanioli vor avea ocazia să voteze la alegerile europene din 9 iunie, având de ales între 34 de partide, dintre care 13 au liste conduse de femei și 21 de bărbați.
PSOE (partidul socialist al premierului Pedro Sanchez) o propune pe Teresa Ribera, al treilea vicepreședinte al guvernului și ministru al Tranziției Ecologice, care îi va lua locul lui Josep Borrell, actualul înalt reprezentant al UE pentru afaceri externe.
Mesajul campaniei este axat pe ideea: „Mai puține bariere în calea femeilor, mai multă egalitate, mai puțină homofobie, mai multe drepturi, mai puține fonduri speculative, mai multe fonduri de recuperare, mai puțină extremă dreaptă, mai multe drepturi ale omului.”
Unul dintre principalele videoclipuri de campanie se concentrează asupra alegătorului rural, prezentând imagini cu terenuri agricole.
„15,8% din populație trăiește în mediul rural, repartizată în 6.656 de comune, iar în sectorul primar lucrează aproape 748.200 de persoane. Se observă un abandon în activitățile agricole…”, conform videoclipului.
„Viața este mișcare, schimbare, luptă, zgomot. Viitorul nu este decis. Dacă oamenii se mobilizează, îl vor transforma.”
„Europa navighează pierdută de mult timp, în derivă, apasată de austeritate, și s-a îndepărtat de drumul drepturilor omului. A intrat în furtuna războiului, iar hărțile ei sunt întocmite de extrema dreaptă”, arată un clip de campanie.
Videoclipul are o afirmație a fostului purtător de cuvânt al Partidului Popular European, Gonzalez Pons, care afirmă: „La Bruxelles suntem o coaliție cu Partidul Socialist, suntem o coaliție de mult timp.”
La aceste afirmații, Buxade replică: „Decizia dumneavoastră are consecințe.”
Campania în Bulgaria
Similar cu România, campania pentru alegerile europarlamentare din Bulgaria a fost eclipsată de instabilitatea politică, având în vedere că formațiunile principale nu au reușit să ajungă la un consens pentru o rotativă guvernamentală, ceea ce a dus la desfășurarea de alegeri generale anticipate.
Disoluția coaliției dintre partidul conservator GERB și liberalul PP-BD, care a format o colaborare timp de zece luni, a provocat aceste alegeri, pe fondul lipsei altor majorități parlamentare.
Alegerile din 9 iunie vor marca al șaselea scrutin în doar trei ani, o perioadă caracterizată prin instabilitate din cauza blocajelor și veto-urilor din Parlament, consecutiv unui deceniu în care liderul GERB, Boris Borisov, a dictat viziunea politică a țării.
*Nota reporterilor: Discuția cu intervievații s-a concentrat pe candidații la alegerile locale, deoarece afișele pentru europarlamentare sunt rare în București sau sunt deteriorate.
–