VIDEO Un urangutan rănit folosește o plantă pentru a-și trata rana

VIDEO Un urangutan rănit folosește o plantă pentru a-și trata rana
Urangutanul Rakus cu o rana pe fata. Cercetatorii au observat ca el si-a aplicat o pasta din plante medicinale pe rana , Foto: AFP / AFP / Profimedia

Un urangutan de Sumatra din Indonezia a fost observat folosind o pastă din plante pentru a îngriji o rană mare de pe obraz, conform specialiștilor, informează BBC. Aceasta este prima dată când un animal sălbatic este documentat aplicând un astfel de tratament.

După ce cercetătorii l-au văzut pe Rakus aplicând cataplasma din plante, rana sa s-a închis și a fost complet vindecată în decurs de o lună, relatează News.ro.

Studii recente sugerează că acest comportament ar putea avea rădăcini în strămoșii comuni ai oamenilor și maimuțelor mari.

„Aceștia sunt cele mai apropiate rude ale noastre, ceea ce ilustrează din nou asemănările pe care le avem. Suntem mult mai asemănători decât diferiți,” a afirmat dr. Isabella Laumer, biolog la institutul Max Planck din Germania și autor al cercetării.

Rakus, urangutanul care a creat o pastă vindecătoare

O echipă de cercetare din Parcul Naționale Gunung Leuser, Indonezia, l-a observat pe Rakus având o rană mare pe obraz în iunie 2022.

Cercetătorii cred că rana a fost cauzată de un conflict cu alți urangutani masculi, deoarece în zilele anterioare a emis strigăte puternice numite „strigăte lungi”.

Echipa l-a observat pe Rakus consumând tulpina și frunzele unei plante denumite Akar Kuning – recunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatoare și antibacteriene, fiind utilizată și local pentru tratarea malariei și diabetului.

Acesta a aplicat pasta pe obraz timp de șapte minute. Ulterior, Rakus și-a așezat frunzele mestecate pe rană până când aceasta a fost acoperită complet. A continuat să consume planta timp de peste 30 de minute.

Efectul benefic al pastei și frunzelor a fost evident – cercetătorii nu au remarcat semne de infecție, iar rana s-a închis în cinci zile.

După o lună, Rakus era complet recuperat.

Argumentele cercetătorilor în privința cunoștințelor lui Rakus despre planta medicinală

Cercetătorii au ajuns la concluzia că Rakus conștientiza utilizarea plantei ca medicament, având în vedere că urangutanii consumă rar această plantă specială și durata tratamentului.

„A aplicat în mod repetat pasta și, mai apoi, a utilizat și mai multă materie vegetală solidă. Întregul proces a durat o perioadă semnificativă - de aceea credem că a acționat cu intenție,” explică dr. Laumer.

De asemenea, cercetătorii l-au observat pe Rakus odihnindu-se mai mult decât de obicei – peste jumătate din zi – indicând faptul că încerca să se recupereze de accidentare.

Specialiștii erau deja familiarizați cu utilizarea plantelor medicinale de către maimuțele mari.

În anii 1960, biologul Jane Goodall a descoperit frunze în fecalele cimpanzeilor, iar alții au observat maimuțe mari care consumau frunze cu proprietăți curative.

Însă, până acum, nu au fost martori ai unui animal sălbatic care să aplice o plantă pe o rană.

Dr. Laumer subliniază că este posibil să fi fost prima dată când Rakus a realizat un astfel de tratament.

„Este posibil să fi intrat accidental în contact cu rana cu planta, iar având în vedere substanțele analgezice puternice, s-ar fi putut simți o ușurare rapidă, ceea ce i-ar fi determinat să aplice planta din nou. Alternativ, ar putea fi ca el să fi observat metoda folosită de alții din grupul său,” adaugă ea.

Cercetătorii intenționează să monitorizeze și alți urangutani pentru a vedea dacă pot descoperi abilități medicale similare cu cele demonstrate de Rakus. „Cred că în următorii ani vom identifica comportamente și abilități similare cu cele umane,” conchide ea.

Studiul a fost publicat în revista științifică Scientific Reports.

Recomandari
Show Cookie Preferences