Woven City: Orașul utopic dezvoltat de Toyota își deschide porțile pentru primii locuitori. Ce implică acest experiment vast?

Woven City: Orașul utopic dezvoltat de Toyota își deschide porțile pentru primii locuitori. Ce implică acest experiment vast?
Woven City. Foto: Robyn Beck / AFP / Profimedia

La mai puțin de patru ani de la anunțarea construirii de la zero a unui oraș utopic numit Woven City, oficialii Toyota au declarat că prima fază a construcțiilor a fost finalizată, iar noile locuințe vor fi disponibile pentru primii locuitori până la sfârșitul acestui an.

Woven City este considerat un laborator viu, destinat testării celor mai recente tehnologii, inclusiv alimentarea cu hidrogen, vehicule autonome, roboți și inteligență artificială. Acest oraș reprezintă un experiment uriaș pentru evaluarea tehnologiilor viitoare, cu scopul integrării lor în megalopolisuri viitoare.

Proiectul este estimat la o valoare de aproximativ 10,31 miliarde de dolari. Prima etapă, constând într-o așezare de aproximativ 50.000 de metri pătrați, a fost deja completată, iar primii locuitori se vor putea muta în curând. În varianta sa finală, orașul va avea o suprafață de peste 70 de hectare.

Clădiri, roboți și vehicule autonome interconectate, toate în slujba locuitorilor

Testele pentru implementarea tehnologiilor futuriste vor debuta începând cu anul 2025, cu locuințe construite predominant din lemn, în stil tradițional japonez, alimentate cu hidrogen și dotate cu sisteme de inteligență artificială. Roboții vor îndeplini diverse sarcini, de la cumpărături zilnice până la gestionarea deșeurilor.

Un obiectiv important pentru proiectanții Woven City este testarea aplicabilității inteligenței artificiale într-un astfel de context urban. Clădirile, roboții și vehiculele autonome vor putea comunica atât virtual, cât și fizic cu locuitorii printr-un sistem avansat de senzori.

În această primă etapă, orașul va putea găzdui aproximativ 360 de persoane, majoritatea fiind angajați ai Toyota, tehnicieni și cercetători, împreună cu familiile lor. Proiectul preconizează o expansiune ulterioară a populației, ajungând la aproximativ 2.000 de locuitori.

Woven City nu este singurul oraș futurist în dezvoltare. NEOM, un proiect colosal în Arabia Saudită, are un cost estimat de 500 de miliarde de dolari și va putea susține circa 9 milioane de oameni. De asemenea, Telosa, un oraș experimental din SUA, care va putea găzdui 50.000 de locuitori, încă nu are un loc stabilit pentru construcție.

În Egipt, se construiește o așezare „inteligentă” lângă Cairo, iar în China există deja mai multe proiecte „smart” în construcție. Totuși, unele astfel de inițiative s-au dovedit a fi eșecuri, precum orașul inteligent Songdo din Coreea de Sud, ce se confruntă cu o capacitate neglijabilă de atractivitate, devenind un oraș fantomă.

Diferența în cazul Japoniei este că se pornește de la o așezare de dimensiuni reduse, având în vedere că viziunea asupra acestor orașe este încă în stadii incipiente, iar japonezii au progresat rapid. Rămâne de văzut cât de de succes va fi acest proiect și cât de viabil va fi modelul pentru orașele viitoare.

Fiecare doritor este invitat să urmărească pagina noastră de Facebook pentru cele mai recente informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro

Recomandari
Show Cookie Preferences