Zonele albastre, cunoscute ca locuri unde longevitatea este apreciată, s-ar putea să fie mituiri nejustificate: nici Ikaria (Grecia) și nici Okinawa (Japonia) nu sunt excepții.
Un studiu realizat de Dr. Saul Justin Newman, cercetător la University College London, a identificat o problemă semnificativă: fraudarea pensiilor, unde sute de mii de oameni continuau să fie raportați ca fiind în viață, deși decedaseră cu mult timp înainte. Așadar, mitul zonelor albastre a fost creat pe baza unor greșeli și fraude.
Zonele albastre sunt considerate locuri unde oamenii ating frecvent vârste de peste 100-110 ani. Exemple bine cunoscute includ Loma Linda (California), Okinawa (Japonia), Nicoya (Costa Rica), Sardinia (Italia) și Ikaria (Grecia).
Studiul publicat de Dr. Newman pe platforma BioRxiv contesta concepția populară despre zona albastre, afirmând că aceste idei s-au dezvoltat din cercetări slab fundamentate, pline de erori și concluzii greșite.
De la genetică la dietă: încercări de a explica longevitatea
Ideea că anumite regiuni ale lumii ar avea proprietăți speciale, asemeni unei fântâni a tinereții, a generat o serie de studii menite să explice „anomaliile pozitive”. De-a lungul timpului, au fost publicate numeroase studii care analizau genetică, dietă și alți factori relevanți.
Totuși, niciunul dintre aceste studii nu a reușit să ofere o explicație universal acceptată în mediul științific. Dr. Newman susține că a găsit explicația pentru longevitatea neobișnuită a acestor comunități.
Vârstele eronate legate de pensii
În realitate, factorii precum genetica și dieta nu au relevanță, iar adevărul este că sărăcia influențează comportamentul oamenilor, generând fraude în sistemul de pensii.
Conform informațiilor furnizate de Dr. Newman, în 1997 s-a constatat că în jur de 300.000 de cetățeni italieni figurau ca fiind centenari și încasau pensii, deși, în realitate, nu mai erau în viață. De asemenea, în 2008, 42% dintre persoanele din Costa Rica cu vârsta de peste 92 de ani au fost înregistrate greșit în recensământul din anul 2000.
Revizuirea acestor date a dus la o scădere de aproximativ 90% a numărului de centenari în zona Nicoya din Costa Rica, care astfel a ieșit din topul longevității.
Provocările erorilor și fraudelor în studiile demografice
În Japonia, în 2010, peste 230.000 de centenari nu au fost găsiți în urma unei încercări de reînregistrare oficială. Cei mai mulți dintre ei muriseră de mult sau existau erori în documentele oficiale.
În legătură cu Okinawa, autorul studiului menționează că s-a tot susținut că longevitatea este rezultatul unei diete bogate în legume, în special cartofi dulci.
Cu toate acestea, analiza statisticilor oferite de autoritățile japoneze a arătat că consumul de legume în Okinawa este, de fapt, printre cele mai scăzute din întreaga Japonie, iar indicele de masă corporală este mai ridicat decât media.
Fraudele legate de încasarea pensiilor în numele persoanelor decedate constituie până la 82% din totalul înregistrărilor centenarilor și supercentenarilor la nivel global, demontând astfel mitul unor zone albastre uimitoare.
Dr. Saul Justin Newman a realizat mai multe studii în ultimii opt ani, abordând subiecte precum limitele de vârstă și analiza datelor demografice, evidențiind erorile din studiile anterioare.