Adoptarea Legii Semnăturii Electronice și a Serviciilor de Încredere: Noutăți Esențiale despre Semnătura Electronică

Adoptarea Legii Semnăturii Electronice și a Serviciilor de Încredere: Noutăți Esențiale despre Semnătura Electronică
Cătălina Nacev, Roxana Bodeanu Foto: PwC România

Legea Semnăturii Electronice și a Serviciilor de Încredere (nr. 214/2024), așteptată cu mult interes de către mediul de afaceri, a fost publicată recent în Monitorul Oficial. Aceasta va intra în vigoare în 3 luni și aduce clarificări importante privind efectele juridice ale diferitelor tipuri de semnături electronice, tipul de semnătură necesară pentru validarea documentelor și aspectele legate de condițiile de probă, creând astfel un cadru juridic pentru aplicarea Regulamentului e-IDAS.

Una dintre modificările semnificative aduse de această lege este introducerea, pentru prima dată în legislația națională, a semnăturii electronice simple. Acest concept nu a fost reglementat clar în vechea legislație din 2001 (Legea nr. 455/2001), ceea ce a generat numeroase dificultăți de interpretare și aplicare, în special în relațiile B2B.

Noua reglementare clarifică, de asemenea, efectele juridice ale semnăturii electronice simple, stabilind că un document electronic semnat cu această tipologie de semnătură va avea aceleași efecte juridice ca un document semnat manual.

Semnat de Cătălina Nacev, Avocat Senior Coordonator D&B David și Baias, și Roxana Bodeanu, Avocat Junior D&B David și Baias.

Sponsorizat de PwC România.

Recomandari
Show Cookie Preferences