Alternative pentru Germania (AfD) dizolvă organizația de tineret, considerată extremistă, pentru a evita o eventuală interdicție / Semnificația acestei măsuri

Dizolvarea actualei ramuri de tineret și formarea unei noi organizații, care va fi sub conducerea directă a partidului, țintește să diminueze semnificativ obstacolele legale care ar putea conduce la interzicerea acestuia, conform unei analize realizate de Politico.
Organizația de tineret asociată cu Alternativei pentru Germania (AfD) s-a autodizolvat luni, într-o încercare de a preveni o interdicție posibilă ce ar fi putut afecta partidul de extremă dreapta, care caută să devină mai atractiv pentru alegătorii germani.
Cunoscută sub denumirea „Alternativa tânără”, organizația de tineret a AfD a fost clasificată ca grupă de extremă dreapta de către serviciul federal german de informații interne, începând din 2023.
Această etichetare implica faptul că organizația de tineret se confrunta cu riscul unei interdicții conform unei legi germane destinate prevenirii repetării trecutului nazist.
O interzicere a organizației de tineret ar fi creat dificultăți majore pentru AfD datorită mai multor suprapuneri organizatorice existente între grup și partid, inclusiv în ceea ce privește personalul.
„O manevră pur strategică”
Dizolvarea organizației, sprijinită de AfD și de organizația de tineret, este văzută ca o tactică pentru protejarea și curățarea imaginii partidului, care se pregătește să devină principala forță de opoziție în Bundestagul german, odată cu noul guvern de coaliție condus de conservatori, conform Politico.
AfD va stabili o nouă organizație de tineret, care, spre deosebire de Alternativa Tinerilor, va fi sub controlul central al conducătorilor partidului – cu multe dintre vechile persoane incluse în noua structură.
„Această transformare nu reprezintă o moderare a viziunilor, ci este o strategie pur tactică”, a menționat Anna-Sophie Heinze, cercetătoare la Universitatea din Trier, care s-a concentrat pe studiul filialei de tineret.
Noua organizație de tineret va participa la un congres al AfD programat pentru sfârșitul acestui an.
„Deși avem multe amintiri, avem și o misiune importantă: Să continuăm să luptăm pentru viitorul Germaniei!”, au declarat membrii regionali ai organizației în cadrul unei postări recente pe Telegram.
„Ne propunem să contribuim la provocările politice din noua organizație de tineret”, au adăugat aceștia.
Alternativa Tinerilor se confrunta cu posibile interdicții
Unii politicieni din rândul partidelor tradiționale din Germania au cerut interzicerea AfD, aceasta fiind monitorizată de agențiile de informații ca o grupare „suspectă” de extremă dreapta.
Constituția Germaniei permite interdicția partidelor politice care utilizează metode democratice pentru a submina democrația.
În ciuda acestei reglementări, standardele pentru interzicerea unei formațiuni politice sunt ridicate, iar instanțele germane au aplicat această măsură doar în două ocazii: în 1952 pentru Partidul Socialist Neofascist al Reichului și în 1956 pentru Partidul Comunist din Germania.
De asemenea, două tentative recente de interzicere a Partidului Național Democrat (NPD) neo-nazist au eșuat.
O interzicere a Alternativei Tinerilor ar fi fost juridic mai ușor de realizat, ceea ce explică de ce membrii au ales să se autodizolve.
Fostul lider al grupului a exprimat această opinie în preajma alegerilor naționale din Germania din 23 februarie.
„Este nerealist să ne așteptăm la interzicerea unui partid care are un sprijin de peste 20% din voturi”, a spus Hannes Gnauck, liderul filialei de tineret a AfD. „Însă, în cazul în care atacăm acolo unde suntem mai vulnerabili, respectiv asociația neînregistrată a Alternativei Tinerilor, devine o opțiune realistă”, a adăugat el.
Tinerii din AfD în ascensiune pe rețelele sociale
Formarea unei noi organizații de tineret care va fi sub controlul partidului va facilita ridicarea obstacolelor legale în fața interzicerii. Toți membrii noii organizații de tineret care au în vârstă de peste 16 ani vor deveni automat membri ai partidului.
„Există multe indicii că noua organizație de tineret va deveni mai profesionistă și va câștiga influență generală”, a precizat Heinze, cercetător la Universitatea din Trier.
„Aceasta va dispune, de exemplu, de mai multe resurse financiare, datorită numărului crescut de membri care vor plăti cotizații”, a adăugat el.
Organizația de tineret anterioară a câștigat influență în ultimii ani, atrăgând tineri alegători prin campanii online care includeau videoclipuri generate de inteligența artificială ce promovau expulzarea („remigrarea”) în masă a migranților.
De asemenea, membri ai aripii de tineret au dezvoltat un joc video ce abordează tema expulzării, în timp ce influenceri de extremă dreapta au inundat platformele sociale precum TikTok.
AfD a obținut locul al doilea între alegătorii cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani în alegerile din 23 februarie, având o cotă de 21%, reprezentând o creștere de 14 puncte procentuale față de alegerile naționale anterioare.
Unii membri ai partidului consideră că crearea unui nou grup de tineret va ajuta AfD să se redreseze ca o opțiune acceptabilă pentru alegători care au evitat partidul din cauza stigmatizării sale extreme.
„Orice demers care reprezintă un pas spre normalitate va fi, evident, salutat”, a declarat Matthias Moosdorf, parlamentar național al AfD.