Amânarea misiunii spațiale istorice Polaris Dawn

Amânarea misiunii spațiale istorice Polaris Dawn
Echipajul misiunii Polaris Dawn (foto John Raoux / AP / Profimedia)

SpaceX a comunicat o nouă amânare pentru una dintre cele mai anticipate lansări din ultimii ani, și anume Polaris Dawn. Aceasta va fi prima misiune spațială privată care va include o activitate extravehiculară, marcând un moment semnificativ în domeniul turismului spațial.

Echipa formată din patru astronauți va petrece șase zile în capsula Crew Dragon și va încerca să ajungă la un altitudini de 1.400 km de Terra, un obiectiv care nu a fost atins din timpul misiunilor Apollo, acum mai bine de cinci decenii. Pe parcursul acestei călătorii, echipajul va traversa regiuni cu radiații intense.

Polaris Dawn era prevăzută pentru lansare pe 26 august de la Kennedy Space Center din Florida, însă SpaceX a anunțat că sunt necesare verificări suplimentare, astfel că termenul a fost mutat pentru 27 august.

O scurgere de litiu a dus la amânarea lansării cu o zi, iar condițiile meteorologice nefavorabile au determinat o nouă amânare, astfel că lansarea nu va avea loc nici pe 28 și nici pe 29 august. Racheta SpaceX Falcon 9 ar putea fi lansată cel mai devreme pe 30 august.

Echipajul misiunii Polaris Dawn include multimiliardarul american Jared Isaacman, fostul pilot de vânătoare Scott Poteet și două angajate de la SpaceX, Anna Menon și Sarah Gillis. Scopul misiunii este de a testa noile costume spațiale dezvoltat de SpaceX și de a evalua capacitatea turiștilor spațiali în realizarea activităților extravehiculare.

În a treia zi a misiunii, va avea loc această activitate extravehiculară, cunoscută ca „plimbarea în spațiu”, care va dura aproximativ două ore. Isaacman și Gillis, conectați prin cabluri la capsulă, vor testa costumele spațiale în exteriorul navei, în timp ce ceilalți membri ai echipajului vor monitoriza desfășurarea activității.

Misiunea Polaris Dawn este unică printre misiunile spațiale, deoarece va implica un grad mai mare de risc, având în vedere că cei care participă la activități extravehiculare nu sunt astronauți profesioniști.

Jared Isaacman, fondatorul companiei Shift4 Payments și estimat a avea o avere de peste două miliarde de dolari, este principalul finanțator al acestei misiuni. SpaceX contribuie, de asemenea, la această primă misiune din programul Polaris, anunțat în 2022, care va include trei lansări.

„Aceasta este o misiune care are ca obiectiv realizarea unei game largi de activități într-un timp foarte limitat,” a declarat Isaacman. „Avem cu adevărat planuri ambițioase.”

Până în prezent, doar astronauții profesioniști din țări precum SUA, URSS, China, Canada și Uniunea Europeană au efectuat activități extravehiculare.

Cel mai înalt punct atins de un echipaj uman, în afara misiunilor lunare, a fost la 1.372 km altitudine, în timpul misiunii Gemini XI, când astronauții Pete Conrad și Richard Gordon au realizat această performanță.

Recomandari
Show Cookie Preferences