Angajații ASF revin la ITM în disputa cu conducerea, solicitând primă de performanță pentru anul falimentului Euroins / Reacția conducerii ASF

Angajații ASF revin la ITM în disputa cu conducerea, solicitând primă de performanță pentru anul falimentului Euroins / Reacția conducerii ASF
Vot pe buget si noua conducere ASF, Foto: Inquam Photos / George Călin

Reprezentanții Sindicatului angajaților din ASF și conducerea Autorității se întâlnesc joi, 23 mai, pentru o nouă sesiune de conciliere la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) București, în urma conflictului colectiv de muncă declanșat. Sindicatul solicită o majorare de peste 13% a salariilor și plata primei de performanță pentru activitatea desfășurată în anul precedent, drept la care consideră că au legitimitate prin Contractul Colectiv de Muncă, în ciuda falimentului Euroins.

  • UPDATE (21:41) Conducerea ASF afirmă că, pe lângă angajamentul de a plăti restul sumei corespunzătoare primei anuale pe anul 2023, nu există alte obligații, inclusiv pionte referitoare la prima de performanță a anului trecut, când Euroins a intrat în faliment, și nu se vor acorda alte prime. Discuțiile pentru soluționarea conflictului colectiv continuă.

Aceasta reprezintă a doua sesiune de conciliere cu ITM, după întâlnirea din data de 17 mai.

Cei peste 500 de angajați ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), recunoscuți ca fiind printre cei mai bine remunerați angajați din sectorul public din România, au inițiat conflictul de muncă prin intermediul Sindicatului, cerând o ajustare de peste 13% a salariilor și acordarea primei de performanță pentru anul anterior.

Contextul actual

În urma scandalului falimentului de la Euroins, care a izbucnit în primăvara anului trecut, dar și din cauza legii 296/2023 referitoare la reducerea cheltuielilor bugetare, noua conducere a ASF, numită de Coaliția PSD-PNL, a hotărât să suspende anumite beneficii la care angajații aveau dreptul conform Contractului Colectiv de Muncă (CCM).

Controversatul CCM, dezvăluit de deputatul USR Claudiu Năsui după un proces câștigat împotriva ASF, stipula printre avantajele acordate angajaților inclusiv patru prime (prima anuală, prima de performanță, prima de ziua ASF și prima de vacanță), oferind astfel salariaților posibilitatea de a obține până la 15 salarii pe an.

Acest Contract Colectiv de Muncă a fost încheiat pe 16 februarie 2022, având o valabilitate de 2 ani, cu opțiunea de extindere cu încă 12 luni.

Aspecte discutate la prima ședință

La prima întâlnire la ITM, au fost prezenți patru reprezentanți ai conducerii ASF, condusă de prim-vicepreședintele Gabriel Avrămescu, și trei reprezentanți ai Sindicatului ASF, cu Francesca Andreescu, vicepreședinta Biroului Executiv, în frunte.

Conform procesului verbal al întâlnirii, sindicaliștii au reclamat conducerii că nu a respectat termenul legal pentru negocierea noului contract colectiv.

Angajații acuză conducerea că intenționează să reducă valoarea drepturilor salariale ale angajaților ASF, ceea ce ar face imposibilă încheierea unui nou CCM din partea Sindicatului.

Prim-vicepreședintele ASF a menționat că angajatorul își susține toate argumentele și pozițiile formulate până în prezent.

Reprezentanții ITM au prezentat o adresă a Sindicatului din 9 mai 2024, referitoare la prima revendicare, care vizează „ajustarea salariilor brute lunare ale angajaților, ce ar trebui să fie cel puțin de 15%.”

Momentul în care reprezentanții ASF au argumentat că nu pot accepta ajustarea salariilor, având în vedere semnificația termenului „ajustare”, care se referă la reținerea unei sume, nu la majorarea acestora, a fost esențial.

„Angajatorul nu a avut nicio intenție de a diminua salariile, conform contractului individual de muncă. Singurele drepturi afectate sunt cele patru prime stipulate în CCM (prima de performanță, prima de ziua ASF, prima de vacanță și prima anuală), acordate în funcție de reglementările fiscale actuale și alocările bugetare disponibile”, se menționează în procesul verbal.

Solicitările Sindicatului ASF

Sindicatul ASF impune respectarea drepturilor legale ale angajaților și a formulat următoarele cerințe:

  • 1. Ajustarea salariilor brute lunare ale angajaților ASF cu cel puțin 13,04%, conform indicelui lunar al prețurilor de consum publicat de INSSE, pentru perioada 31.07.2022-31.01.2024.
  • 2. Menținerea prevederii articolului 36 alin. (2) din CCM din 2022 (300 de lei).
  • 3. Menținerea prevederii articolului 38 din CCM din 2022 (tichete de masă).
  • 4. Acordarea de compensații angajaților ASF la încetarea raporturilor de muncă, conform legii.
  • 5. Dreptul angajaților de a desfășura activitatea în regim de telemuncă, timp de 4 zile pe lună.

Întrebați de conducerea ASF dacă respectarea drepturilor legale este inclusă în revendicări, reprezentanții Sindicatului au răspuns că „respectarea drepturilor legale nu poate face obiectul negocierilor, acestea fiind conferite prin lege și recunoscute de aceasta”.

Cererea de plata a primei de performanță pentru 2023 și restanțelor primei anuale

Plata integrală a primelor restante, ca drepturi salariale ne-negociabile, precum și lista beneficiilor pierdute din cauza neprelungirii vechiului CCM, sunt prezentate într-o adresă a Sindicatului ASF din 9 mai 2024.

În acest document, Francesca Andreescu, vicepreședinta Sindicatului, a informat comisia de dialog despre obligațiile restante ale conducerei ASF față de angajați, incluzând:

  • modificarea de urgență a tuturor contractelor individuale de muncă ale angajaților ASF (…)
  • achitarea, de urgență, a drepturilor salariale restante care reprezintă diferența neplătită din prima anuală, prevăzută pentru trimestrul IV din 2023
  • achitarea, de urgență, a primei de performanță pentru activitatea desfășurată în anul 2023, menționând că dreptul de creanță a apărut pe 15.02.2024.

În luna ianuarie a acestui an, s-a raportat că cei peste 500 de angajați ai ASF au primit în luna decembrie 2023 doar o parte din cel de-al 15-lea salariu, stabilit ca primă anuală în Contractul Colectiv de Muncă.

Activarea dreptului angajaților ASF pentru a primi prima de performanță

Recent, în februarie 2024, s-a activat și dreptul angajaților de a încasat prima de performanță pentru 2023, conform susținerilor vicepreședintei Sindicatului ASF.

Aceasta a menționat că angajaților nu li s-au întocmit contracte individuale de muncă conform reglementărilor vechiului CCM, care avea termen de valabilitate până la 16 februarie 2024, cu opțiunea de prelungire.

Negocierile pentru semnarea unui nou CCM s-au încheiat pe 14 februarie 2024 fără un acord, iar efectele vechiului CCM au încetat, fără a afecta dreptul angajaților de a primi prima de performanță.

Vicepreședinta Sindicatului a explicat că evaluarea profesională a angajaților are loc anual între 3 ianuarie și 15 februarie, acoperind anul precedent, ceea ce s-a întâmplat și anul acesta, astfel că, la finalizarea acestui proces, dispozițiile din vechiul CCM (valabile între 16 februarie 2022 și 16 februarie 2024) permiteau angajaților să primească prima de performanță.

Primele acordate în mandatul fostei conduceri ASF în anul falimentului Euroins

Opt din cei nouă membri ai fostei conduceri ASF au primit anul trecut, în perioada falimentului Euroins, câte două prime – una de performanță și alta pentru Ziua ASF – având valori cuprinse între 11.500 de euro și 24.500 de euro, conform informațiilor transmise la începutul anului 2024.

Nicu Marcu, fostul președinte al ASF, a încasat cea mai mare sumă – 122.262 de lei (aproximativ 24.500 de euro) aferentă primei de performanță și primei pentru Ziua ASF.

  • Pentru detalii suplimentare, consultați: Membrii conducerii ASF au primit prime între 11.500 euro și 24.500 euro în anul falimentului Euroins.
Recomandari
Show Cookie Preferences