Asigurătorii informeză că anul trecut au acordat despăgubiri de 13 milioane de euro în urma incendiilor. Veniturile lor au crescut semnificativ
Despăgubiri de peste 63,3 milioane lei (aproximativ 13 milioane euro) au fost plătite anul trecut de companiile de asigurări pentru daunele produse în urma incendiilor la locuințe. Aceasta reprezintă o creștere de 46% față de anul precedent, conform unui anunț făcut marți de UNSAR, organizație ce reunește 21 de firme de asigurări care dețin peste 90% din piața de asigurări din România. Conform datelor ASF, numărul de asigurări facultative noi și veniturile generate de aceste contracte au crescut considerabil anul trecut.
Analiza realizată de asociație evidențiază că riscul de incendiu este responsabil pentru primele 10 cele mai mari dosare de daună despăgubite în cadrul asigurărilor facultative pentru locuințe.
Firmele de asigurări au acordat, doar pentru aceste cazuri, despăgubiri ce se ridică la aproximativ 12 milioane lei (2,4 milioane euro).
- “În fiecare zi, 19 incendii afectează locuințele românilor. Incendiul rămâne riscul care generează cele mai mari daune locuințelor, cu prejudicii considerabile. În acest context, este esențial să cunoaștem faptul că o poliță facultativă de asigurare a locuinței ne poate oferi protecție financiară împotriva acestor dezastre,” a declarat Alexandru Ciuncan, președinte și director general al UNSAR.
În România, riscul de incendiu este acoperit de asigurările facultative emise pentru locuințele care au deja o asigurare obligatorie PAD.
Polițele facultative oferă un nivel extins de protecție, la valoarea reală a clădirii și a bunurilor deținute, acoperind o varietate de riscuri naturale, dar și alte pericole precum: cutremure, inundații, alunecări de teren, incendii, explozii, căderi de corpuri, inundații cauzate de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecțiuni ale centralei termice, daune aduse bunurilor electronice și electrocasnice.
O asigurare facultativă poate fi, de asemenea, adaptată cu clauze speciale, în funcție de specificul fiecărei locuințe și de nevoile individuale ale clienților. De exemplu, se pot lua în considerare prejudiciile cauzate vecinilor sau daunele aduse panourilor fotovoltaice.
Asigurarea facultativă a locuinței: Creșterea numărului de noi contracte și a veniturilor asigurătorilor în anul trecut
Datele oficiale publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) indică o creștere de aproximativ 24% a veniturilor asigurătorilor din subscrierile de asigurări facultative de locuințe comparativ cu anul 2022, totalizând aproximativ 572 milioane lei.
În aceeași perioadă, indemnizațiile brute plătite au înregistrat o creștere de 44%, ridicându-se la 145 milioane lei.
Numărul de contracte noi încheiate în acest interval a fost de aproximativ 1,7 milioane, ceea ce reprezintă o creștere de 18,5% față de anul anterior.
Despăgubire record plătită anul trecut în urma unui incendiu la o locuință asigurată
Cea mai mare despăgubire acordată anul trecut în baza unei polițe de asigurare facultativă pentru locuință a depășit 2,5 milioane lei (514.000 euro), fiind cifra maximă despăgubită în ultimii 5 ani, conform informațiilor furnizate de Uniunea națională a asigurătorilor și reasigurătorilor.
Acestă sumă a fost plătită pentru a acoperi prejudiciile cauzate de un incendiu.
Despăgubirea, efectuată de una dintre companiile de asigurări membre UNSAR, a fost de două ori mai mare față de despăgubirea acordată în anul 2022 și de patru ori mai mare decât echivalentul din 2021.
Sursa foto: Sergeytoronto / Dreamstime.com