Averile deținute de români în străinătate / Conformarea la plata TVA s-a deteriorat în 2023, conform unui raport internațional

Conform celor mai recente estimări realizate de EUTAX Observatory/Atlas of the Offshore World 2024, există o eterogenitate considerabilă în ceea ce privește ponderea averii financiare deținute în afara țării de rezidență în cadrul statelor membre UE, ceea ce reflectă și amploarea evaziunii fiscale asociate.
În 2022, România și alte state din regiune, precum Slovenia, Croația și Slovacia, au înregistrat valori modeste ale ponderii averii financiare offshore în PIB (aproximativ 5%). Spre deosebire de acestea, țări precum Grecia, Bulgaria, Danemarca sau Irlanda au avut valori mult mai ridicate, depășind 20%.
Comparativ cu anul 2013, se observă o tendință generală de creștere a ponderii averii financiare offshore în PIB pentru majoritatea statelor analizate.
Conform aceleași surse, ponderea averii financiare offshore în PIB pentru România a crescut semnificativ în perioada de recuperare economică post-criză, atingând aproximativ 6% în 2014, dublându-se comparativ cu perioada anterioară crizei financiare.
România se află pe ultimul loc în UE în ceea ce privește disponibilitatea serviciilor publice online pentru firme
Nivelul ridicat de neconformare la plata TVA este strâns legat de starea infrastructurii publice, inclusiv a celei digitale. Raportul România – Zona Euro Monitor, lansat vineri de Banca Națională, subliniază că România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește disponibilitatea online a serviciilor publice pentru firme.
Între 2018 și 2022, România a avut cea mai semnificativă deviație de conformare la plata TVA, cu un procent constant de peste 30% din totalul obligațiilor fiscale pentru TVA la nivelul UE. În 2022, evaluările Comisiei Europene au estimat această deviație la 30,6% (aproximativ 8,5 miliarde de euro), în timp ce media la nivelul Uniunii era de numai 7%. Evaluările preliminare pentru 2023 sugerează o ușoară deteriorare a acestui indicator până la 33,7%.
Comportamentul fiscal al contribuabililor este, de asemenea, influențat de percepția asupra poverii fiscale, claritatea comunicării din partea autorităților fiscale, precum și de nivelul de încredere în autoritățile publice și sistemul legal.