Boloş: Comisia Europeană este obligată să ofere o nouă traiectorie pentru ajustarea deficitului bugetar
Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, a afirmat vineri că Comisia Europeană este obligată să îndeplinească obligaţia de a prezenta o nouă traiectorie de ajustare a deficitului bugetar, odată cu aprobarea regulamentului actualizat de guvernanţă economică al Uniunii Europene.
„Regulamentul de guvernanţă economică recent a fost aprobat, iar Comisia Europeană trebuie să ne ofere o nouă traiectorie de ajustare a deficitului bugetar, având în vedere că toate statele membre ale Uniunii Europene se confruntă cu aceleaşi provocări”, a declarat Marcel Boloş, vineri seară, într-un interviu pe Digi 24.
Întrebat despre implicaţiile pentru România, ministrul Finanţelor a subliniat necesitatea de a analiza cauzele care conduc la depăşirea ţintei de deficit bugetar, menţionând că în ţară va fi aplicat bugetul destinat investiţiilor.
„În România se va pune în aplicare bugetul pentru investiţii pe care l-am stabilit. Vreau să clarific că nu pretind că România nu trebuie să respecte obiectivele de deficit bugetar, dar trebuie să evaluăm cauzele ce generează depăşirea acestora. Dacă suntem într-o perioadă de implementare a proiectelor noastre din politica de coeziune şi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ar fi extrem de păcat să întrerupem aceste iniţiative de infrastructură”, a explicat acesta.
„Alte ţări din UE se confruntă cu probleme asemănătoare”
Marcel Boloş a menţionat că România a încheiat anul trecut cu un deficit bugetar de 5,6% din PIB, dar că alte state au întâmpinat provocări similare.
„Situaţia depinde de evoluţiile celorlalte state membre ale Uniunii Europene care se confruntă cu dileme similare. La sfârşitul anului trecut, Deficitul bugetar al României era de 5,6% din PIB, însă ne-au însoţit Italia cu un deficit de 7,2% din PIB, precum şi Ungaria – 5,9% şi Polonia – 5,8%”, a adăugat şeful de la Finanţe.
Conform lui Boloş, alte naţiuni din Uniunea Europeană se confruntă cu o datorie publică ridicată, Italia fiind un exemplu relevant.
„Privind către alte ţări, Italia are o datorie publică de 141% din PIB, echivalentul a 2.950 de miliarde de euro. Comparativ, PIB-ul României este mult mai mic. Amrosit în 2019 un moment nefericit, când nu am reuşit să implementăm măsuri care să ne protejeze de impactul crizei COVID în perioada de deficit bugetar. Aceasta a dus la păstrarea unei proceduri de deficit bugetar excesiv. Aş dori să amintesc cazul Italiei cu 141%, Franţa cu 111,8% din PIB şi Spania cu 111,6% din PIB”, a subliniat acesta.