Buget-record de 2,2 miliarde de lei pentru programul Casa Verde Fotovoltaice în acest an

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat un buget-record de 2,2 miliarde de lei pentru programul Casa Verde Fotovoltaice, destinat persoanelor fizice care doresc să instaleze panouri fotovoltaice. De asemenea, AFM va lansa în premieră un program distinct pentru bateriile de stocare, cu un buget alocat de 400 de milioane de lei.
În anul precedent, programul Casa Verde Fotovoltaice a beneficiat de un buget de 2 miliarde de lei, cea mai mare sumă acordată până în acel moment. Peste 66.000 de persoane au aplicat în cadrul acestei ediții anterioare, fiecare având dreptul la o finanțare de maximum 30.000 de lei pentru instalarea panourilor fotovoltaice și a bateriilor de stocare.
- „Pentru anul acesta, propunem un buget de 2,2 miliarde de lei, un cuantum semnificativ mai mare comparativ cu cea de anul trecut, destinat finanțării sistemelor fotovoltaice. De asemenea, dorim să includem și finanțarea pentru baterii. În acest sens, am propus să alocăm 400 de milioane de lei pentru aceste investiții”, a declarat Andreea Damian, director al AFM, în cadrul unei dezbateri privind comunitățile de energie.
Andreea Damian a menționat că AFM așteaptă sugestii din partea sectorului energetic pentru a dezvolta aceste ghiduri.
Ministrul Mediului își exprimă speranța ca fondurile să ajungă la producătorii români de baterii
La sfârșitul lunii februarie, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat planuri de lansare a unui program pentru finanțarea bateriilor de stocare a energiei, precum și pentru achiziția de invertoare.
„Planificăm să deschidem un apel de solicitare de fonduri din Fondul pentru Mediu, dedicat finanțării achiziției de acumulatori pentru prosumatorii care nu au instalat baterii până în prezent”, a declarat Fechet.
Aceasta inițiativă vizează sprijinirea producătorilor români și europeni de baterii, având în vedere că majoritatea echipamentelor disponibile în prezent sunt importate din China.
- „O altă provocare este că anumiți prosumatori sunt constrânși de tehnologia achiziționată anterior, având invertoare specifice unui anumit tip de baterii. Astfel, se regăsesc obligați să cumpere tipuri de baterii costisitoare, compatibile cu tehnologia lor. Intenționăm să facilităm și achiziția unui invertor care să permită utilizarea diverselor modele de baterii, fără a fi limitați la un singur brand”, a adăugat ministrul Mediului.
Sursa foto: Dreamstime