Bulgaria impune interdicție totală asupra publicității pentru jocuri de noroc și pariuri în toate formele de media. Cum se compară cu legislația din România?
În contrast cu România, unde întregul proiect de lege ce interzice publicitatea la jocuri de noroc a fost ajustat semnificativ, stând de aproape un an în Camera Deputaților, parlamentul bulgar a adoptat recent o lege prin care interzice complet publicitatea la jocurile de noroc în toate canalele de mass-media. Această inițiativă a fost sprijinită de numeroși cetățeni bulgari, deși s-a confruntat cu opoziția principalelor posturi de televiziune și a unor platforme media online.
- Proiectul de lege din Bulgaria a fost introdus săptămâna trecută și a fost votat în ultima zi a sesiunii parlamentare. Aceasta interzice și deschiderea cazinourilor în localitățile cu populații sub 10.000.
- Posturile TV și anumite site-uri de știri bulgărești au adus în discuție dependența lor de publicitatea companiilor de pariuri.
- În cazul unora dintre televiziunile private, veniturile din aceste reclame constituie între 20-30% din totalul veniturilor publicitare. Închiderea bruscă a acestei surse de venituri este considerată o amenințare majoră pentru independența lor editorială.
- Ce implicații prezintă această dependență a presei de fondurile provenite din publicitatea la jocuri de noroc? Și cum se situează România în acest context, ținând cont că mai mulți jurnaliști de la Gazeta Sporturilor și Libertatea au avut parte de concedieri sau au plecat anul trecut fiindcă au semnalat încercări de influențare a conținutului editorial din partea managementului Ringier, în legătură cu articolele despre pariuri.
Proiectul de lege din Bulgaria, care interzice total publicitatea pentru jocurile de noroc în toate formele de comunicare din țară – inclusiv televiziune, radio, tipărit și online – a fost inițiat de partidele GERB (PPE) și DPS (Renew Europe), primind 198 de voturi pentru, fără voturi împotrivă sau abțineri, în parlamentul de 240 de locuri.
Cum au ajuns casele de pariuri să susțină financiar mass-media din Bulgaria?
Jurnaliști independenți bulgari de la Mediapool.bg și Euractiv.com subliniază că, timp de un deceniu, partidele politice au ignorat expansiunea industriei jocurilor de noroc, începută în 2015, când Vasil Bozhkov, principalul antreprenor din acest domeniu din Bulgaria, a dezvoltat o rețea masivă prin loteriile sale private. În decurs de câțiva ani, sute de mii de români au început să achiziționeze bilete la loterii, iar cifra de afaceri anuală a loteriilor private a crescut rapid, ajungând la 700 milioane de euro.
La sfârșitul anului 2019, partenerii lui Bozhkov, familia Naydenov – proprietarii Efbet – au denunțat pe omul de afaceri pentru evaziune fiscală, în valoare de aproximativ 250 milioane de euro. Autoritățile bulgare au reacționat rapid, demarând acțiuni împotriva lui Bozhkov, care a fugit ulterior în Dubai pentru a evita reținerea.
Între timp, dispariția afacerii lui Bozhkov a deschis uși pentru operatori mai mici de jocuri de noroc online, care au devenit, rapid, principala sursă de venituri pentru mass-media din Bulgaria. Publicitatea TV pentru jocurile de noroc a avut o expansiune notabilă de 200-300%.
Numărul persoanelor dependente de jocuri de noroc în Bulgaria a crescut la 36.000, iar în această perioadă s-au deschis sute de cazinouri și săli de jocuri.
În 2023, industria de jocuri de noroc a cheltuit aproximativ 85 milioane de euro pe publicitate în mass-media, cu cele mai mari cheltuieli realizate de companiile bulgare Efbet și Winbet, alături de grecii de la Betano.
Publicitatea intensificată a site-urilor de jocuri de noroc a devenit evidentă în timpul Cupei Mondiale din Qatar, afirmă Euractiv.
Televiziunile din Bulgaria susțin că independența mass-media este amenințată
Cu toate că există un sprijin considerabil pentru restricții în rândul populației, cele mai influente posturi de televiziune din Bulgaria contestă noile amendamente, susținând că o interdicție de acest gen ar putea afecta grav independența mass-media. Ele argumentează că sustenabilitatea financiară a mass-media, inclusiv veniturile din publicitatea jocurilor de noroc, sunt esențiale pentru jurnalismul de calitate.
„Am avertizat că adoptarea acestui proiect de lege într-un termen atât de scurt, fără un dialog real cu părțile implicate, ar putea submina independența economică a mass-media. Legea va avea un impact semnificativ asupra noastră, deoarece interzice complet publicitatea dintr-un sector important”, a declarat Dirk Gerkens, director general al Nova Broadcasting Group (United Media).
Radiodifuzorii comerciali care au discutat cu jurnaliștii Mediapool susțin că ar fi privați de resurse financiare semnificative, ceea ce ar putea îngreuna organizarea evenimentelor sportive importante.
Jurnalele economice din Bulgaria speculează dacă această reducere a veniturilor pentru canalele TV principale nu cumva are scopul de a submina autonomia acestora din perspectiva actorilor politici.
„Pare prea frumos pentru a fi adevărat. Principalul risc ar fi ca cele mai mari instituții media din Bulgaria să sufere din această constrângere, ceea ce ar afecta grav bugetele lor. Acest lucru este, fără îndoială, o manevră deliberată în contextul alegerilor”, a declarat Sibina Grigorova, redactor-șef al site-ului Boulevard Bulgaria. Din perspectiva acesteia, interdicția nu ar putea fi implementată eficient online, ceea ce permite menținerea volumului de publicitate pe internet, dar va afecta grav 20 de instituții media.
Mediapool subliniază că „televiziunile și site-urile au devenit prea dependente de publicitatea din domeniul jocurilor de noroc, colectând în jur de 100 milioane de euro în 2022 și aproape 80 milioane de euro în 2023.”
„Libertatea de exprimare, amenințată din interior”
Există și voci din presa din Bulgaria care salutăând această nouă reglementare: „Nu este corect ca radiodifuzorii privați să justifice publicitatea jocurilor de noroc pe motiv de interes public. Libertatea de exprimare este în pericol, dar aceasta este influențată chiar din interiorul mass-media”, afirmă Zhanna Popova, profesor asociat la Facultatea de Jurnalism și Comunicare din Sofia.
Reprezentanții Nova TV (United Group) confirmă dependența față de sponsori din această industrie, dar subliniază că „programul unui post de televiziune nu trebuie să fie dictat de agenții de publicitate, ele trebuie să fie separate”.
„Am uitat care este misiunea primordială a mass-media”, afirmă din nou Zhanna Popova în declarațiile sale pentru Mediapool.
Părerea unora dintre acționarii media din Bulgaria cu legături în România
Stilian Shishkov, fondatorul site-ului de știri sportive Sportal.bg și co-proprietar al Gazetei Sporturilor în România, a declarat pentru jurnaliști că nu consideră viabilă restricționarea publicității pe platforme tehnologice, rețele sociale, bloguri sau podcast-uri.
El mai spune că, prin această interdicție, se vor dezavantaja companiile bulgare pe piața globală, prin pierderi ale veniturilor publicitare.
„A permite unor companii străine să beneficieze de condiții preferențiale în detrimentul firmelor locale este o cedare în privința legislației și statului. Firmele străine care ar avea contracte cu operatorii de jocuri de noroc nu vor suporta sancțiuni în Bulgaria, nu vor plăti taxe sau nu vor angaja personal în țară”, a menționat Shishkov.
Shishkov este de asemenea fondatorul Asociației Bulgariei de Jocuri de Noroc, care își propune să colaboreze cu presa și casele de pariuri. În această asociație se regăsesc și alți co-fondatori, precum Martin Petrov și Miglena Dimitrova, specialist în avocatură și sănătate mintală, care au coordonat webinarii pentru prevenirea dependenței de jocuri de noroc.
Asociația, activă din 2021, a obținut un proiect din anul respectiv prin Ministerul Tineretului și Sportului, cu utilizarea fondurilor generate de impozitele companiilor de jocuri de noroc. Proiectul a stârnit, de asemenea, multe controverse și acuzații de corupție.
Asociația a derulat până în 2022 un proiect orientat spre „prevenirea dependenței de jocuri de noroc în rândul tinerilor”, având un buget de aproximativ 60.000 de euro, și a inclus activități de promovare pe platformele media gestionate de Shishkov.
În ciuda activităților de prevenire, site-ul continuă să publice știri și parteneriate cu casele de pariuri, precum și să încurajeze cititorii să se joace.
Shishkov subliniază că o asemenea lege va conduce la extinderea sectorului „gri”, demoralizând statul în a strânge taxe.
„Experiențele altor piețe europene arată că restricționarea publicității poate duce la proliferarea site-urilor nemonitorizate, diminuând capacitatea statului de a colecta taxe și de a oferi protecție adecvată utilizatorilor”, a concluzionat Shishkov.
Publicitatea pentru jocuri de noroc în mass-media va fi permisă exclusiv pentru loteria națională „Bulgarian Sports Totalisator” care are obligația de a utiliza profiturile pentru sprijinirea sportului din Bulgaria.
Conform noilor reglementări, companiile de jocuri de noroc pot face publicitate în aer liber doar pe panouri amplasate la cel puțin 300 de metri de instituții educaționale și săli de jocuri, precum și pe echipamente sportive, excluzând acelea destinate copiilor.
Ce modificări au avut loc în publicitatea jocurilor de noroc din România?
La finalul lunii aprilie, în România a fost adoptată o lege care restricționează în mod semnificativ prezența slot machines în orașele cu sub 15.000 de locuitori. O vizită pe Valea Prahovei a arătat impactul acestor reglementări. Legislația nu a exclus pariurile, astfel că instituțiile care oferă și servicii de pariuri rămân deschise. Alte modificări recente au redus dimensiunea panourilor publicitare la 35 metri pătrați.
Un alt proiect ce visa să interzică publicitatea pare să fi fost revizuit de senatori, rămânând fără susținere în Camera Deputaților din februarie 2023. În forma sa inițială, proiectul interzicea publicitatea jocurilor de noroc inclusiv în mediul online. Acesta a fost susținut de o petiție care a strâns aproximativ 200.000 de semnături.
Senatorii au propus modificări mai blânde, care permit publicitatea la jocuri de noroc pe canale de televiziune între orele 23:00 și 06:00, incluzând transmiterea de mesaje de responsabilizare în timpul evenimentelor sportive live.
De asemenea, se interzice ca personalitățile din diverse domenii să apară în reclamele jocurilor de noroc. Multiple celebrități și sportivi, în special foști fotbaliști, au fost implicați în campanii publicitare pentru aceste servicii.
Publicitatea pentru jocuri de noroc este acum permisă fără restricții orare, în cazul transmisiunilor live ale competițiilor sportive. Amendamentele au fost adoptate de partidele PSD, PNL și UDMR.
60