Burduja: Ar fi simplu să culpabilizez furnizorii de energie pentru facturile ridicate; ei au suportat povara schemei de plafonare

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că furnizorii de energie au dus greul în cadrul schemei de plafonare-compensare în ultimii trei ani. Această declarație vine în contextul în care statul are restanțe de 5 miliarde de lei față de furnizori pentru acoperirea diferențelor între sumele plătite de consumatori și prețul pieței.
Schema de plafonare a facturilor la energie a fost implementată în anul 2022 și, deși ar fi trebuit să se încheie pe 1 aprilie 2025, Guvernul a extins-o până la 1 iulie 2025 pentru electricitate și până pe 1 aprilie 2026 pentru gaze.
Datele furnizate de companiile energetice indică faptul că Guvernul înregistrează restanțe de 5 miliarde de lei, mare parte din această sumă fiind datorată anului precedent, în care nu s-au efectuat plăți semnificative către furnizori.
- „Cred că sunteți de acord că, deși prelungirea acestei scheme de compensare a fost neplăcută, a adus beneficii consumatorilor și doresc să vă mulțumesc, furnizorilor, pentru că ați gestionat o bună parte din povara acestei scheme. Aceasta este realitatea, pe care am subliniat-o public. Din perspectiva unui politician, ar fi fost convenabil să găsesc un țap ispășitor și să acuz furnizorii, dar adevărul este că diferența dintre prețul facturii și cel al energiei achiziționate revine de cele mai multe ori asupra voastră, iar statul român, după procesele cunoscute, rambursează ulterior”, a precizat Burduja la o conferință a Asociației Furnizorilor de Energie din România.
În aprilie 2021, Virgil Popescu, la acea vreme ministru al Energiei, a sugerat într-un interviu că furnizorii de energie ar putea fi implicați într-o înțelegere de tip cartel pentru a mări facturile consumatorilor, după liberalizarea totală a pieței.
Inflația ar fi crescut semnificativ fără plafonarea prețului energiei, afirmă un senator
Burduja a subliniat că, fără prelungirea schemei de plafonare, România ar fi înfruntat probleme sociale grave, iar inflația ar fi crescut considerabil.
Senatorul UDMR Lorant Antal, prezent la conferință, a reafirmat că inflația ar fi atins niveluri ridicate, comparabile cu cele din China, dacă prețurile energiei nu ar fi fost controlate.
„Decizia de a extensiviza plafonarea prețurilor a fost una justă. La începutul elaborării programului de guvernare pe energie, am avut o poziție clară: suntem pentru dereglementarea pieței și credem în economia de piață liberă, dar acest pas trebuie făcut gradual, bine definit și pe înțelesul tuturor pentru ca industria să se pregătească adecvat pentru dereglementare”, a declarat Antal, care conduce și Comisia de energie din Senat.