Burduja: ONG-urile de mediu care împiedică proiecte strategice trebuie să suporte despăgubiri

Burduja: ONG-urile de mediu care împiedică proiecte strategice trebuie să suporte despăgubiri
Baraj de hidrocentrală. Sursa foto: Salajean | Dreamstime.com

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a cerut tuturor directorilor companiilor naționale de energie să solicite daune în instanță împotriva ONG-urilor care blochează cu rea-credință proiectele strategice. Ministrul a menționat că există zece hidrocentrale cu o capacitate de 700 de MW, care sunt deja 98% finalizate, dar întâmpină obstacole din partea activiștilor de mediu. De asemenea, guvernul va adopta un act normativ pentru a accelera lucrările.

„Ceea ce observăm în SUA se răsfrânge și asupra României! Un tribunal american a decis că ONG-ul Greenpeace trebuie să plătească 660 de milioane de dolari pentru blocarea ilegală a unui proiect energetic major. 660 de milioane USD!”, a scris ministrul pe platforma de socializare.

Ministrul a subliniat că în România sunt exemple de proiecte strategice afectate de activiști.

„De la Neptun Deep, cu o investiție de peste 4 miliarde de euro, la hidrocentrala Răstolița, care necesită 1,4 miliarde de lei, proiectele energetice ale României sunt supuse unor atacuri sistematice în instanță din partea ONG-urilor de mediu.”

„Chiar toate investițiile din România sunt dăunătoare mediului? Oare o investiție finalizată în proporție de 98% poate avea un impact atât de semnificativ asupra mediului prin cele două procente rămase de executat, de zeci de ani? Gazul rusesc importat în România nu era considerat poluant sau toxic? De ce atunci aceste ONG-uri nu protestau? De ce nu s-au pronunțat când cele două petroliere rusești au eșuat în Marea Neagră, provocând o ecocid major?”, a întrebat Burduja.

Burduja: Acțiunile ONG-urilor nu urmăresc protecția mediului, ci inhibarea progresului național

Potrivit lui Burduja, acțiunile în instanță nu sunt deduse dintr-un interes real pentru protecția mediului, ci din dorința de a bloca dezvoltarea națională și securitatea energetică.

„Tactici de intimidare, procese intentate cu rea-credință și avocați extrem de bine plătiți, toate par a face parte dintr-un plan bine gândit de sabotare a independenței noastre.”

Ministrul a solicitat public tuturor directorilor din sectorul energetic național să ceară în instanță despăgubiri maxime împotriva ONG-urilor care inițiază acțiuni cu rea-credință. „Cine greșește trebuie să plătească. Așa este corect.”

El a adăugat că fiecare blocaj artificial costă România bani, locuri de muncă și securitate energetică, țara având nevoie atât de gaze naturale, hidrocentrale, cărbune, cât și de surse regenerabile și investiții strategice.

„Lucrăm pe un act normativ, în premieră, care va permite deblocarea și accelerarea semnificativă a proiectelor în curs, care au un grad ridicat de execuție. Există peste zece hidrocentrale, cu o valoare cumulată a investițiilor de aproape 12 miliarde de lei, dintre care o mare parte sunt deja cheltuite de statul român. Vorbim despre peste 700 MW cu un stadiu de execuție de până la 98%”, a concluzionat Burduja.

Sursa foto: Dreamstime

Recomandari
Show Cookie Preferences