Burduja: România va furniza electricitate și gaze naturale către Republica Moldova după satisfacerea cerințelor interne

Burduja: România va furniza electricitate și gaze naturale către Republica Moldova după satisfacerea cerințelor interne
Conducte de gaze iarna. Foto: Doberman84 | Dreamstime.com

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că România va exporta electricitate și gaze naturale către Republica Moldova doar după acoperirea necesarului intern. El a făcut aceste declarații pentru a contracara informațiile false care circulă în spațiul public.

În contextul actual, centrala de la Cuciurgan, care furnizează majoritatea energiei pentru Republica Moldova, funcționează exclusiv cu gaze provenite din Rusia, care sunt transportate prin Ucraina. Acordul de tranzit dintre Ucraina și Rusia a expirat pe 31 decembrie 2024, iar Ucraina a declarat că nu va prelungi acest contract.

„Începând de astăzi, gazul rusesc nu mai tranzitează Ucraina. Rusia a utilizat energia ca instrument de șantaj timp de decenii, amenințând constant cu „oprirea robinetului”. Cei care speră la „gaz ieftin” din Rusia trebuie să înțeleagă că libertatea nu are un preț. Fără independență energetică, nu putem vorbi despre libertate și securitate națională”, a subliniat Burduja pe rețelele sociale.

  • Citiți și România este pregătită să asigure aproape integral necesarul de electricitate al Republicii Moldova

Oprirea livrărilor de gaz rusesc pentru centrala de la Cuciurgan indică un deficit de aproximativ 600 MW în producția de energie electrică, în condițiile în care Republica Moldova dispune de doar aproximativ 300 MW din producția locală.

  • „Am avut discuții frecvente cu toți factorii implicați: Prim-Ministrul Dorin Recean, care ocupă și funcția de ministru interimar al energiei la Chișinău, precum și cu comisarul european pentru energie, Dan Jørgensen, și cu toți actorii din sectorul energetic din România.
  • Cum intervine România? Nuclearelectrica a semnat un contract pentru livrarea a 100 MW continuu peste Prut. Există discuții în derulare cu OMV Petrom pentru 100 MW de la centrala pe gaz de la Brazi și cu Complexul Energetic Oltenia pentru între 100 și 200 MW. De asemenea, au fost achiziționate cantități de pe piața OPCOM pentru Republica Moldova.
  • În total, capacitatea tehnică de export de energie electrică din România spre Republica Moldova este de 315 MW prin linia Vulcănești-Isaccea (400 kV) și 115 MW prin cele 4 linii de 110 kV care trec Prutul”, a explicat Burduja.

În plus, Republica Moldova a reușit să crească capacitatea transfrontalieră la 600 MW, utilizând un mecanism de alocare zilnică a capacităților neutilizate la alte frontieră. Aceasta, confirmată de rețeaua europeană de transport al energiei (ENTSO-E), constituie un progres semnificativ pentru satisfacerea cererii.

Republica Moldova poate obține toate necesitățile de gaze din România

Pe segmentul gazelor naturale, Republica Moldova și-a asigurat suficientă cantitate pentru consum. Există stocuri comerciale și de urgență de peste 70 de milioane metri cubi în depozitele din România. Capacitatea tehnică de export de gaze naturale prin interconectorul Iași-Ungheni este de 6,1 milioane mc/zi, suficientă pentru a acoperi necesitățile dintre Prut și Nistru, chiar și în zilele foarte reci de iarnă.

„Pentru a contracara informațiile false, doresc să subliniez:

România are surplus de energie electrică

Conform datelor furnizate de Transelectrica, miercuri seara la ora 20:00, România exporta către Republica Moldova o cantitate de electricitate de 245 MW.

Acest lucru se întâmplă în condițiile în care producția de electricitate din țară depășește cererea, iar exporturile totale se ridicau la aproximativ 500 MW la acea oră.

Energia eoliană acoperă aproape 30% din necesarul național, având astfel un rol semnificativ în mixul energetic al țării.

Referitor la sectorul gazelor, datele Transgaz pentru ora 19:00 indicau un export de 4,9 milioane de metri cubi către Republica Moldova și de 2 milioane mc către Ungaria.

Consumul de gaze din România era de 41,3 milioane de metri cubi. Spre comparație, într-o zi obișnuită de iarnă, România consumă aproximativ 50 de milioane de metri cubi.

De menționat este faptul că miercuri este o zi de sărbătoare legală, iar în astfel de zile, consumul de electricitate și gaze este semnificativ mai scăzut.

  • Citiți și Situația de urgență în sectorul energetic din Republica Moldova / Ce companii din România vor asigura necesarul de consum al locuitorilor de peste Prut

Sursa foto: Dreamstime

Recomandari
Show Cookie Preferences