Camera de Comerț Americană: Măsurile fiscale lansate pe neașteptate afectează investițiile

Camera de Comerț Americană: Măsurile fiscale lansate pe neașteptate afectează investițiile
Fiscalitate, Foto: © Piotr Adamowicz | Dreamstime.com

Camera de Comerț Americană din România (AmCham) își manifestă preocuparea față de măsurile fiscale anunțate de Guvern fără o preavizare corespunzătoare, dar și față de termenul scurt pentru implementarea acestora.

“1 ianuarie 2025 plasează mediul de afaceri într-o poziție complicată și afectează în mod negativ predictibilitatea economică și încrederea investitorilor. În ultimii cinci ani, AmCham a avertizat constant asupra deteriorării indicatorilor macroeconomici, a riscurilor asociate și a nevoii de măsuri concrete pentru reechilibrarea fiscală și stimularea creșterii economice,” afirmă organizația, într-o postare pe o platformă socială, referindu-se la propunerea Ordonanței Trenuleț.

AmCham subliniază cu regret că semnalele din sectorul de afaceri nu au generat măsuri adecvate, contribuind astfel la aprofundarea dezechilibrelor bugetare.

“Experiența arată că soluțiile durabile trebuie să provină dintr-un proces consultativ transparent cu toate părțile interesate și dintr-un angajament puternic pentru reforme structurale care să susțină dezvoltarea economică și atragerea de investiții. Recent, observăm o convergență a semnelor unei posibile crize economice globale, împreună cu o situație internă neobișnuită, ceea ce amplifică incertitudinea resimțită de companiile din România, indiferent de sector, dimensiune sau origine,” afirmă Camera de Comerț Americană.

În viziunea organizației, modul în care s-au adoptat recent măsurile fiscale – într-un timp scurt, fără consultare și fără evaluări de impact robuste – creează un climat de incertitudine economică și riscă să descurajeze investițiile necesare unei creșteri economice sustenabile.

“De asemenea, observăm cu îngrijorare că, în domeniul cheltuielilor publice, se iau în principal măsuri de restrângere a acestora, fără inițiative semnificative pentru optimizarea cheltuielilor și implementarea reformelor administrative necesare. Fără un efort concertat pentru eficientizarea cheltuielilor și modernizarea administrației, România nu va reuși să depășească blocajul bugetar în care se află,” afirmă AmCham România.

Proiectul Ordonanței Trenuleț conține, printre altele, o creștere a impozitului pe dividende de la 8% la 10%.

De asemenea, plafonul pentru microîntreprinderi se va reduce la 250.000 euro în 2025 și 100.000 euro în 2026.

Condiția de a obține venituri din consultanță și management, în proporție de 80%, pentru calificarea în categoria microîntreprinderilor, va fi eliminată.

Se vor actualiza codurile activităților pentru care impozitul pe venituri ale microîntreprinderilor se aplică la cota de 3%, precum și verficarea aplicației sistemului de impunere o singură dată începând cu 2024 pentru contribuabilii din domeniul HoReCa.

Pentru anii fiscali 2025 și 2026, se va clarifica modul de verificare a plafonului propus de 250.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru veniturile microîntreprinderilor, precum și verificarea veniturilor din consultanță și management pentru determinarea încadrii ca microîntreprindere.

Proiectul preconizează și eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din domeniile IT, construcții, agricultură și industrie alimentară, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025.

Se va reinstitui impozitul pe construcții, datorat de:

  • persoanele juridice române, cu excepția instituțiilor publice, institutelor naționale de cercetare-dezvoltare, asociațiilor, fundațiilor și a altor entități fără scop patrimonial conform reglementărilor în vigoare;
  • persoanele juridice străine ce își desfășoară activitatea printr-un sediu permanent în România;persoanele juridice cu sediul social în România, create conform legislativului european.
  • Construcțiile sunt cele incluse în grupa 1 din Catalogul de clasificare și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe.

Impozitul se va calcula aplicând o cotă de 1,5% asupra valorii construcțiilor ce se află în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, chiar și în cazul în care acestea sunt închiriate, gestionate sau în proprietate.

Plata impozitului se va efectua în două tranșe egale, până la datele de 25 mai și 25 septembrie.

Sursă foto: Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences