Cel mai mare reactor termonuclear din lume, ITER, va deveni operațional abia în 2039, iar experții sunt îngrijorați că la acel moment ar putea fi depășit tehnologic.
ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) reprezintă cel mai ambițios proiect internațional destinat obținerii energiei prin fuziune nucleară, însă va începe să funcționeze abia în anul 2039. Inițial, demararea primelor teste era programată pentru 2020, a declarat directorul general Pietro Barabaschi, conform publicației Science.
Bugetul acestui proiect, care ar fi trebuit să se încadreze în 5 miliarde de dolari, a ajuns deja la peste 20 de miliarde de dolari, cu o estimare suplimentară de 5 miliarde de dolari pentru costuri neprevăzute.
Construcția complexului din Cadarache, Franța, a început în 2010, însă întârzierile cauzate de defecte de fabricație, pandemia COVID-19 și conflictele cu autoritățile franceze au dus la amânări și costuri crescute.
În contextul în care numeroase companii private își direcționează investițiile către proiecte de fuziune nucleară, există riscul ca, la data preconizată a lansării (2039), ITER să nu mai fie competitiv din punct de vedere tehnologic. Expertul Dennis White de la MIT a subliniat că lumea nu poate aștepta ITER, iar expirarea termenului de finalizare în anii `30 ar putea fi chiar prea întârziată.
Pe de altă parte, țările implicate în proiectul ITER, cum ar fi China, India, Coreea de Sud, Rusia și SUA, par să se orienteze mai degrabă către dezvoltarea propriilor proiecte, care necesită investiții mai reduse și pot fi implementate mai repede.
Lucrările au fost suspendate din cauza riscului de scurgeri radioactive identificate în simulări.
În prezent, construcția reactorului de la Cadarache a fost suspendată de către Autoritatea Franceză pentru Siguranța Nucleară (ASN). Decizia a fost luată în 2022, după ce simulările au evidențiat riscuri de scurgeri radioactive, ceea ce a impus o revizuire a întregului proiect, cu un nou design ce ar putea afecta fundația existentă.
ASN solicită garanții că reactorul îndeplinește standardele de siguranță. Desigur, neconformitatea unor componente create în Coreea de Sud cu designul inițial nu a făcut decât să crească neîncrederea părții franceze. Conform oficialilor ITER, noile planuri ar trebui finalizeze până în luna august a acestui an, apoi vor fi transmise către ASN pentru aprobat.
Proiectul ITER ar trebui să fi finalizat în 2034, dar acest lucru nu va însemna că reactorul va începe să producă energie înainte de 2039, inițial doar în perioade scurte, în conformitate cu cerințele de siguranță ale autorităților franceze.
ITER se bazează pe un reactor termonuclear uriaș în care fuziunea nucleară se va realiza prin încălzirea atomilor de hidrogen (tritiu și deuteriu) la 150 de milioane de grade Celsius, adică de zece ori mai mult decât temperatura din centrul Soarelui. De asemenea, magneții supraconductori din apropiere trebuie să fie răciți la -269 °C, puțin peste zero absolut.
Materia este transformată în plasmă și controlată prin câmpul magnetic generat de magneții supraconductori. Aceasta metodă, cunoscută sub numele de izolare magnetică, este deja utilizată în cadrul proiectului Joint European Torus din Marea Britanie.
Rămâneți conectați pe pagina noastră de Facebook pentru a primi cele mai recente noutăți și curiozități din domeniul științei!
Sursa foto: profimediaimages.ro