China a început construcția celor mai multe termocentrale pe cărbune din ultimul deceniu

China a început construcția celor mai multe termocentrale pe cărbune din ultimul deceniu
Muncitoare la centrala pe cărbuni din Datong, oraș din regiunea Shanxi aflată în nordul Chinei, FOTO: Noel Celis / AFP / Profimedia

Anul trecut, China a demarat lucrările pentru termocentrale pe cărbune cu o capacitate totală aproape de 100 de gigawați, atingând astfel cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, conform unui raport publicat joi de două organizații nonguvernamentale specializate în energie verde, relatează agenția AP.

Aceste dezvoltări generează îngrijorări cu privire la abilitatea celui mai mare emitent mondial de CO2 de a-și atinge obiectivele climatice, riscând să compromită extinderea considerabilă a capacităților de producție a energiei fotovoltaice și eoliene din China, care deja depășesc pe cele din SUA și Europa.

„În loc să înlocuiască utilizarea cărbunelui, energia regenerabilă continuă să se suprapună unei dependențe consolidate de combustibili fosili”, subliniază raportul realizat de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) și Global Energy Monitor.

Datele unei baze de date globala create de Global Energy Monitor indică faptul că, anul trecut, în China s-au început lucrările la termocentrale pe cărbune având o capacitate de 94,5 gigawați, reprezentând nivelul maxim din 2015 până în prezent. De asemenea, s-au reluat lucrările la proiectele de termocentrale pe cărbune suspendate anterior, care au o capacitate de 3,3 gigawați.

„Un număr considerabil de noi termocentrale pe cărbune vor fi racordate la rețea în următoarele două sau trei ani, ceea ce va întări și mai mult importanța cărbunelui în mixul energetic al Chinei,” afirmă autorii raportului.

Noile termocentrale se vor adăuga celor deja aprobate de guvernul de la Beijing în anii 2022 și 2023, a declarat Qi Qin, analist pentru China la CREA.

„Îndemnăm China să se abțină de la continuarea construirii de termocentrale pe cărbune, după cele deja autorizate, pentru a preveni supracapacitățile, a reduce emisiile și a se conforma angajamentelor climatice”, a adăugat Qi Qin.

China face parte dintre numeroasele țări care nu au respectat termenul limită stabilit de ONU pentru săptămâna aceasta, în vederea prezentării planului național pentru reducerea emisiilor până în 2035. Reprezentantul Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Guo Jiakun, a menționat că Beijingul lucrează la acest plan și îl va transmite „în cursul acestui an”.

Conform raportului realizat de CREA și Global Energy Monitor, anul trecut, China a reprezentat 93% din totalul termocentralelor pe cărbune începute la nivel mondial.

Recomandari
Show Cookie Preferences