Ciolacu vorbește despre prelungirea plafonării prețurilor RCA: O măsură necesară pentru stabilitate în piață

Ciolacu vorbește despre prelungirea plafonării prețurilor RCA: O măsură necesară pentru stabilitate în piață
Trafic intens pe drumurile nationale, Foto: AGERPRES

Marcel Ciolacu, premierul României, a apreciat vineri propunerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de a extinde plafonarea tarifelor RCA până la 30 septembrie 2024. El a declarat că „este o măsură necesară pentru a preveni dezechilibrele pe piață”. Totuși, Executivul nu va aproba această măsură vineri, deoarece pe agenda de lucru se află o altă inițiativă privind modernizarea pieței de capital. „Mă bucur că ASF a propus oficial prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 septembrie 2024. Aceasta este esențială pentru menținerea stabilității pe piață. De asemenea, ASF va prezenta o ordonanță de urgență care vizează modernizarea pieței de capital din România. În premieră, IMM-urile vor putea obține finanțare prin intermediul pieței de capital”, a subliniat Ciolacu. Prețurile RCA vor rămâne plafonate pentru o perioadă de încă 3 luni, conform unui proiect al ASF anunțat miercuri de Ministerul de Finanțe. Măsura a fost luată ca răspuns la un dezechilibru dintre cerere și ofertă în sectorul RCA, care ar putea determina creșterea prețurilor dacă plafonarea nu ar fi aplicată după 30 iunie.

  • tarifele maxime ale primelor,
  • contractele care se vor aplica,
  • comisioanele pentru distribuția contractelor,
  • clasa bonus/malus aplicabilă,
  • implicațiile Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR),
  • despăgubirile acordate pentru costurile de înlocuire temporară a vehiculului avariat,
  • perioada maximă pentru acordarea despăgubirilor,
  • contravențiile și sancțiunile aplicabile.

Tarifele de primă maxime au fost stabilite pe baza tarifelor aplicate de fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, iar aceste tarife pot fi ajustate cu un procent maxim de 6,8%. Ele vor fi valabile timp de 3 luni de la intrarea în vigoare a actului normativ. De asemenea, aceste tarife se aplică contractelor RCA încheiate după data de intrare în vigoare a propunerii de extindere.

Comisioanele de distribuție pentru contractele RCA sunt limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție, pentru o perioadă tot de 3 luni, de la intrarea în vigoare a hotărârii.

Despăgubirile vor fi calculate astfel încât să nu depășească costul mediu practicat de firmele de închirieri de autoturisme care nu au șofer, și se acordă doar dacă vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat tehnic.

Perioada maximă pentru care se pot acorda despăgubirile este de 30 de zile, care începe fie de la eliberarea autorizației de reparație emise de unitățile Poliției Române, fie de la data documentului de intrare în reparație eliberat de asigurătorul RCA. Acest termen poate fi extins cu aprobarea asigurătorului RCA, în condiții justificate și documentate.

În cazul vehiculelor cu daune totale economice, despăgubirile acoperă perioada dintre constatarea avariilor și oferta de despăgubire, respectând termenii prevăzuți de Legea nr.132/2017, cu modificările ulterioare. În aceste cazuri, valoarea despăgubirii pentru înlocuirea temporară a vehiculului avariat nu poate depăși 25% din valoarea de piață a vehiculului.

Pe piața asigurărilor RCA din România persistă o reticență a asigurătorilor în privința asumării riscurilor pentru anumite categorii de clienți, ceea ce duce la o concentrarea mare a pieței. Acest lucru subliniază o vulnerabilitate, atât în termeni de expunere pe anumite clase de asigurare, cât și prin cotarea semnificativă a pieței de către un număr mic de companii, ceea ce evidențiază un grad scăzut de concurență.

La data de 31 decembrie 2023, din totalul de 10.333.293 de vehicule din parc auto național, un număr de 7.486.349 erau asigurate la data de 6 iunie 2024. În perioada 1.01.2024 – 2.06.2024, au fost înregistrate aproximativ 41.500 de cazuri de asigurați cu risc ridicat, din care aproximativ 201 au fost preluate voluntar, iar 41.300 au fost alocate automat asigurătorilor.

Această situație indică un dezechilibru între cerere și ofertă, având potențialul de a genera efecte negative, inclusiv presiuni suplimentare asupra tarifelor după 30 iunie 2024.

Recomandari
Show Cookie Preferences