CNA explică decizia de a solicita eliminarea videoclipului în care Marius Tucă critică BEC pentru invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu

CNA explică decizia de a solicita eliminarea videoclipului în care Marius Tucă critică BEC pentru invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu
CNA, Foto: Inquam Photos / George Calin

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a afirmat că declarația lui Marius Tucă reprezintă o „formă gravă de manipulare a discursului public” și o încălcare semnificativă a deontologiei jurnalistice, subliniind necesitatea unei sancțiuni proporționale, menită să protejeze spațiul democratic și încrederea în instituțiile statului, conform unui comunicat oficial.

În videoclipul intitulat „Democraţia a fost călcată în picioare”, Marius Tucă denunță decizia BEC de a-l excluă pe Călin Georgescu din competiția pentru alegerile prezidenţiale, caracterizând-o drept o „lovitură de stat”.

„Nu-mi vine să cred cum aceasta a fost realizată de BEC, niște persoane anonime care au fost desemnate să redacteze înainte de a lua o hotărâre. Au acționat într-o duminică seara și ne-au anulat democrația, distrugând ce mai rămăsese din statul român”, afirmă Marius Tucă la începutul clipului.

Decizia de a solicita desertul acestui conținut a fost adoptată în ședința din 26 martie, primind voturi favorabile din partea majorității membrilor CNA, cu excepția lui Georgică Severin.

Luni, CNA a emis un comunicat detaliat, explicând motivele din spatele cererii adresate YouTube de a elimina respectivul videoclip.

CNA a subliniat că decizia a fost fundamentată pe mai multe considerații, inclusiv faptul că videoclipul conține dezinformare gravă, mergând în conformitate cu directivele europene și reglementările naționale.

Printre argumentele CNA se numără:

  • Utilizarea necorespunzătoare a termenului „lovitură de stat” și implicațiile acestuia,
  • Caracterul intenționat și repetitiv al comunicării,
  • Răspândirea unei cunoașteri false,
  • Încălcarea standardelor jurnalistice,
  • Periclitarea autorităților constituționale,
  • Depășirea limitelor libertății de exprimare.

CNA consideră că declarația jurnalistului conține confuzii semnificative între opinie și fapt, aducând acuzații neîntemeiate la adresa unor instituții fundamentale și furnizând o versiune distorsionată a realității, bazată pe percepții personale exagerate. Aceasta reprezintă o formă evidentă de dezinformare, care necesită o reacție proporțională pentru a proteja spațiul democratic și încrederea în instituții.

CNA reiterează că are autoritatea legală pentru a solicita aceste măsuri către YouTube, afirmând că își menține hotărârea de a solicita eliminarea conținutului ilegal.

Reacții critice la adresa CNA

Premierul Marcel Ciolacu a acuzat CNA de cenzură fără o justificare legală validă, în urma deciziei de eliminare a videoclipului lui Marius Tucă.

Victor Ponta, candidat la alegerile prezidenţiale și frecvent invitat în emisiunile lui Tucă, a declarat că decizia CNA reprezintă „un abuz evident și o violare absurdă a libertății de exprimare!”

Motivația lui Vasile Bănescu, membru CNA, pentru votul favorabil eliminării videoclipului a fost, de asemenea, criticată, acesta fiind acuzat că nu respectă obiectivitatea unui jurnalist.

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a cerut retragerea lui Vasile Bănescu din funcția de membru CNA, argumentând că acesta nu deține cunoștințele necesare.

APADOR-CH a solicitat sprijinul comisiilor de cultură din Senat și Camera Deputaților pentru demiterea lui Bănescu, pe fondul deciziei controversate.

Vasile Bănescu a afirmat că regretă formularea „defectuoasă” utilizată în ședința CNA, recunoscând că exprimarea sa nu a fost adecvată.

Într-o postare pe Facebook, Bănescu a caracterizat afirmațiile sale ca fiind „nefericite” și și-a exprimat regretul pentru modul în care a formulat ideea.

Recomandari
Show Cookie Preferences