Conflictul dintre susținătorii lui Trump și miliardarii din tehnologie
Recent, președintele ales al Statelor Unite a constatat că relațiile dintre susținătorii săi influenți din Silicon Valley și vechea gardă antiimigrație s-au deteriorat, punând în pericol coaliția sa înainte de revenirea la putere. Această situație dezvăluie tensiuni care ar putea anticipa provocările cu care se va confrunta viitorul ocupant al Casei Albe, conform specialiștilor.
Disputa referitoare la vizele pentru lucrătorii străini calificați a izbucnit pe rețelele sociale în ajunul Crăciunului, evidențiind diviziunile profunde dintre „tech bros”, miliardarii din Silicon Valley care l-au susținut pe Donald Trump, și baza radicală MAGA (Make America Great Again) a acestuia, care respinge aproape orice formă de imigrație.
Primul schimb de replici într-un conflict prelungit
Această „luptă verbală” este descrisă ca o „primă etapă în disputa de lungă durată privind viitorul mișcării MAGA”, consideră Flavio Hickel, profesor de științe politice la Washington College, conform unei analize.
Elon Musk, miliardarul și fondatorul companiilor SpaceX și Tesla, se află în fruntea susținătorilor din Silicon Valley, investind cel puțin 250 de milioane de dolari în campania lui Trump. Ca răsplată, Trump l-a numit pe Musk la conducerea unei comisii pentru reducerea cheltuielilor publice, alături de un alt miliardar, Vivek Ramaswamy.
Musk susține vizele H1-B, utilizate frecvent în Silicon Valley pentru angajarea lucrătorilor străini, argumentând că „atragerea prin imigrație legală a celor mai talentați 0,1% dintre ingineri este esențială” pentru SUA. Flavio Hickel afirmă că Musk, Ramaswamy și alți moguli tehnologici care l-au sprijinit pe Trump sunt „libertarieni ideologici”, opunându-se intervenției statului și favorizând politici conservatoare precum reducerea deficitului public și imigrația legală.
În contrast, facțiunea MAGA pare să ignore problemele bugetare și consideră că poziția anti-imigrație a lui Trump reprezintă „aspectul cel mai atractiv” al campaniilor sale, după cum sugerează profesorul de la Washington College.
Musk, descriind criticii conservatori ca „bufoni josnici”, a declarat că este pregătit să „intră în război” pe tema vizelor, provocând astfel reacția dură a susținătorilor MAGA.
Steve Bannon, fost consilier al lui Trump, a amenințat public că îi va „smulge capul” lui Musk, susținând că miliardarii nu înțeleg adevărata atracție a lui Trump pentru alegătorii din clasa muncitoare și că aceștia ar trebui să rămână pe margine și să studieze poziția tradițională MAGA.
Bannon a criticat și companiile din Silicon Valley pentru impactul lor asupra clasei de mijloc din SUA, acuzându-le că permit străinilor să ocupe locuri de muncă esențiale.
„Trebuie să aibă succes în economie”
În acest context, Donald Trump a optat să susțină tabăra tehnologică, apărarea vizelor H1-B surprinzând o parte dintre susținătorii săi.
Politologul Donald Nieman laudă abilitatea lui Trump de a forma o coaliție mai diversificată decât în trecut, deși această alegere crește riscul de conflict.
„El știe că trebuie să aibă success în economie – acesta este motivul care l-a adus la Casa Albă, astfel încât nu ar exista nicio motivație politică împotriva tehnologiei”, afirmă profesorul de la Universitatea Binghamton.
Mișcarea MAGA ar putea fi profund impactată de afluxul financiar din Silicon Valley, iar Donald Trump, cunoscut pentru pragmatismul său, ar putea alege să ignore extremiștii de dreapta în chestiuni delicate.
Totuși, unii consideră că ruptura dintre cele două facțiuni va avea consecințe negative pentru Elon Musk, deoarece viitorul președinte republicans e conștient că adevărata putere provine din sprijinul claselor muncitoare.