Controverse în Brazilia: defrișări masive în pădurea amazoniană pentru un nou drum în perspectiva summit-ului climatic COP30

Brazilia se confruntă cu acuzații de ipocrizie după ce a tăiat suprafețe considerabile din pădurea amazoniană pentru a construi un drum dedicat viitorului summit climatic mondial COP30, conform publicațiilor BBC și Telegraph. Problema majoră este distrugerea mediului pentru un summit menit să abordeze probleme ecologice.
Recenta ediție a summit-ului a generat controverse, având în vedere că COP29 a avut loc în Azerbaidjan, un stat autoritar cu o economie bazată pe petrol și gaze.
Un nou drum cu patru benzi, ce va traversa pădurea amazoniană, este în construcție pentru summit-ul climatic COP30, ce se va desfășura în orașul brazilian Belem. Conferința pe teme climatice va avea loc între 10 și 21 noiembrie.
Scopul acestui drum este de a reduce aglomerația în orașul ce va găzdui peste 50.000 de participanți, inclusiv lideri internaționali, la evenimentul din noiembrie 2025.
Guvernul statului Para, unde se află Belem, prezintă acest drum ca fiind „sustenabil”, însă mulți localnici și activiști de mediu se arată îngrijorați de impactul asupra mediului.
Pădurea amazoniană are un rol crucial în absorbția carbonului și menținerea biodiversității, iar defrișarea actuală este considerată de mulți ca fiind opusul scopurilor summit-ului climatic.
Construcția drumului lăsa în urmă două zone izolate de pădure protejată, provocând îngrijorări printre oamenii de știință cu privire la fragmentarea ecosistemului și perturbarea migrației animalelor sălbatice.
Propunerea de construirea a drumului, numit Avenida Liberdade, a apărut încă din 2012, dar proiectul a fost amânat de mai multe ori din cauza preocupărilor legate de mediu.
În acest moment, o serie de proiecte de infrastructură au fost reluate sau aprobate, având ca scop pregătirea orașului pentru summit-ul COP30.
Sursa foto: Dreamstime.com