Coreea de Sud se angajează să salveze 500.000 de câini după interzicerea consumului lor
Autoritățile din Coreea de Sud au declarat că vor sprijini 500.000 de câini crescuți în scopuri alimentare să găsească stăpâni. De asemenea, vor oferi subvenții și stimulente pentru crescători, compensându-i pentru interdicția de consum care va intra în vigoare în 2027, conform Reuters.
În ianuarie, Parlamentul sud-coreean a adoptat o legislație ce interzice vânzarea și consumul de carne de câine, după ce anul trecut a fost propus un proiect de lege similar.
Vicepremierul pentru agricultură, Park Beom-su, a anunțat că guvernul va aloca aproximativ 100 de miliarde de woni (75 de milioane de dolari) pentru stimulente destinate crescătorilor și restaurantelor care servesc preparate din carne de câine, în scopul închiderii acestora.
Crescătorii vor putea primi 600.000 de woni (aproximativ 452 de dolari) pentru fiecare câine predat voluntar, iar autoritățile vor căuta noi stăpâni pentru cât mai multe animale. Park a subliniat că patrupedele fără stăpân vor fi adăpostite.
„Deși există temeri că câinii care rămân neadoptați ar putea fi eutanasiați sau consumați în următorii 3 ani, vreau să subliniez că acest lucru nu este în planul nostru”, a afirmat Park.
Consumul de carne de câine, o tradiție milenară în Coreea de Sud
Consumul de carne de câine are rădăcini adânci în cultura coreeană, fiind considerat o practică tradițională de îmbunătățire a sănătății în perioada verii. Chiar dacă este încă popular printre generațiile mai în vârstă, această tradiție a cunoscut o scădere semnificativă în ultimele decenii.
Criticile internaționale legate de cruzimea acestei practici au fost amplificate, însă și în țară a crescut opoziția, mai ales în rândul tinerilor.
În prezent, Coreea de Sud are în jur de 1.500 de crescătorii destinate câinilor pentru carne și peste 200 de abatoare. Aproximativ 2.300 de restaurante continuă să servească preparate din carne de câine.
Inițiativele anterioare de a interzice consumul de carne de câine au eșuat din cauza protestelor din partea celor din industrie și a suspiciunilor legate de sursele lor de venit.
Adopția câinilor, o provocare în Coreea de Sud
Susținerea pentru interdicția care va fi implementată în februarie 2027 a crescut în timpul mandatului președintelui Yoon Suk Yeol, un iubitor de animale care are 6 câini și 8 pisici. Prima Doamnă Kim Keon Hee este, de asemenea, o critică deschisă a consumului de carne de câine.
Deși această legătură a fost lăudată de activiștii pentru drepturile animalelor, s-au exprimat și critici privind modul în care este implementată.
Sangkyung Lee de la Humane Society International a avertizat că, deși legea este un pas important, autoritățile trebuie să gestioneze cu eficiență situația câinilor care nu vor mai fi crescuți pentru carne.
„Adăposturile nu sunt capabile să primească un număr atât de mare de câini”, a afirmat acesta, subliniind că doar 10% dintre animalele de companie din Coreea de Sud sunt adoptate din adăposturi.
Ju Yeongbong, un reprezentant al crescătorilor, a susținut că subvențiile oferite de guvern sunt insuficiente și a cerut un sprijin mai mare.
„Aceasta este sursa noastră de trai, iar dacă guvernul dorește să ne abandoneze, trebuie să vină cu planuri de sprijin mai adecvate”, a declarat Ju pentru Reuters.