Costume inovatoare cu membre artificiale dezvoltate de specialiștii de la MIT pentru îmbunătățirea misiunilor spațiale
Astronauții trebuie să mențină o condiție fizică excelentă pentru a putea trece de riguroasele teste necesare pentru călătoriile în spațiu. Cu toate acestea, aceștia se confruntă cu dificultăți în deplasare pe suprafața Lunii.
Imaginile surprinse în timpul misiunilor Apollo relevă adesea astrofizicieni care se luptă să-și mențină echilibrul și să se deplaseze fără a cădea. Pe Lună, gravitația este de doar 1/6 din cea a Pământului, iar mișcarea într-un astfel de mediu poate fi complicată. Aceasta, coroborată cu greutatea costumului spațial, crește riscurile pentru astronauți.
O echipă de ingineri de la Massachusetts Institute of Technology propune o soluție pentru această problemă. Aceștia au dezvoltat un costum spațial echipat cu membre artificiale pliabile, care sunt transportate într-un rucsac și care pot fi controlate de astronauți în funcție de necesitate.
Prototipul numit Supernumerary Robotic Limbs a fost testat deja pe mai mulți voluntari, iar rezultatele preliminare sunt promițătoare. Acest sistem inteligent este capabil să detecteze poziția astronautului independent.
Indiferent dacă astronautul se află întins pe spate, pe burtă sau pe lateral, el poate activa membrele artificiale pentru a primi asistență în revenirea la o poziție verticală, fără a necesita comenzi suplimentare.
Conform cercetătorilor de la MIT, aceste costume ar putea ajuta astronauții să economisească energie, pe care o pot folosi în scopuri mai importante decât menținerea echilibrului. În contextul apropierii misiunilor Artemis, când NASA intenționează să reîntoarcă astronauți pe Lună după mai bine de cinci decenii, costumele inovatoare ar putea deveni o imagine uzuală pe acest satelit.
Sursa foto: profimediaimages.ro