Creșterea temperaturii globale atinge un ritm record, iar cercetătorii căută explicații

Creșterea temperaturii globale atinge un ritm record, iar cercetătorii căută explicații
Incalzire globala , Foto: NOAA

Conform unui studiu recent publicat în revista Earth System Science Data, specialiștii afirmă că majoritatea creșterii temperaturii globale în 2023, estimată la 92%, este cauzată de activitățile umane.

Cercetătorii se confruntă cu o enigmă în încercarea de a explica acest fenomen, deoarece nu au găsit dovezi concludente care să demonstreze o intensificare semnificativă a proceselor responsabile pentru această creștere, cu excepția unei ușoare creșteri a consumului de combustibili fosili.

Anul trecut a adus temperaturi atât de neobișnuite încât creșterea consumului de combustibili fosili nu poate justifica entièrement acest trend. Cercetătorii speculează că ar putea exista unele factori neexplorați care contribuie la accelerarea încălzirii globale.

În 2023, rata de încălzire a ajuns la 0,26 grade Celsius pe deceniu, comparativ cu 0,25 grade Celsius, cifra înregistrată anul precedent. Această mică diferență se traduce printr-un record istoric, conform cercetătorilor. Rapoartele recente indică o situație mai gravă decât ceea ce ar putea părea inițial.

Cercetătorii au observat că în anul 2023, temperaturile au fost cu 1,43 grade Celsius mai ridicate comparativ cu media anilor 1850-1900. Aproximativ 1,31 grade din această creștere sunt atribuite activităților umane, în timp ce 8% se datorează fenomenului El Nino.

Privind perioada de zece ani, temperaturile au crescut cu 1,19 grade Celsius față de perioada preindustrială. Dacă omenirea va continua să utilizeze combustibili fosili, se estimează că pragul critic de 1,5 grade, adoptat prin Acordul de la Paris, ar putea fi atins în următorii 4,5 ani.

Deși depășirea acestui prag nu va însemna sfârșitul lumii, cercetătorii subliniază că schimbările vor fi severer. Acestea ar putea duce la dispariția ghețurilor arctice, afectarea recifelor de corali și a multor specii de plante și animale, având un impact direct asupra vieților umane.

Temperaturile înregistrate anul trecut nu sunt doar o fluctuație, spun cercetătorii. Acestea au atins valori neobișnuite, în special în luna septembrie, comparativ cu datele din perioada 1970-2010, care indicau o creștere anuală de 0,18 grade Celsius.

Cercetătorii continuă să caute răspunsuri pentru această creștere atipică, deși au fost formulate mai multe teorii. Una dintre cele mai discutate ipoteze este legată de creșterea numărului de incendii de pădure, care au eliberat cantități mari de dioxid de carbon în atmosferă, dar aceasta nu a fost validată universal.

Concluzionând, autorii studiului atrag atenția asupra importanței decadelor actuale, subliniind că deciziile politice și acțiunile viitoare vor influența semnificativ modul în care temperaturile globale vor continua să evolueze.

Pentru cele mai recente informații și noutăți din domeniul științei, urmăriți pagina noastră de Facebook!

Sursa foto: profimediaimages.ro

Recomandari
Show Cookie Preferences