Criza umanitară care amenință viețile jurnaliștilor unei agenții de presă de renume mondial

Conform unui avertisment emis de Societatea Jurnaliștilor AFP, se confruntă cu o situație alarmantă. Există temeri serioase că reporterii din Gaza riscă să sufere de foame. Acești profesioniști, epuizați fizic și psihic, își găsesc tot mai greu resursele pentru a-și continua activitatea și fac apeluri disperate pentru ajutor.
De la apariția AFP în august 1944, mulți jurnaliști au căzut victime conflictelor, fiind răniți sau captivi, dar nimeni nu își amintește un caz în care moartea de foame să fi fost o amenințare, a subliniat Societatea Jurnaliștilor AFP. Acum, viața a 10 corespondenți din Gaza este în pericol, descrie France 24.
Pe teren, mai mulți jurnaliști se confruntă cu lipsuri alimentare severe. Un fotograf de 30 de ani mărturisește că îi este imposibil să mai lucreze. „Mă simt slăbit complet și nu am forța să îmi continui munca,” a postat Bashar pe Facebook. Începând cu februarie, trăiește în ruinele casei din Gaza, alături de mama, patru frați și familia unuia dintre frați.
ONU și organizațiile non-profit exprimă constant îngrijorarea privind lipsa alimentelor în teritoriul palestinian blocat de Israel. Conflictul, care durează de peste 21 de luni, a fost declanșat de atacul din 7 octombrie 2023, orchestrat de Hamas pe teritoriul israelian.
„Criza face ca nici măcar să nu poată cumpăra ceva”
„Observăm o agravare constantă a situației lor. Acestea sunt persoane tinere, însă devin tot mai slabe. Majoritatea nu mai au energia să traverseze zona pentru a-și exercita meseria. Strigătele lor disperate sunt acum parte din rutina zilnică,” reafirmă Societatea Jurnaliștilor AFP.
Chiar dacă salariile sunt asigurate lunar, condițiile de piață pun o presiune insuperabilă pe resursele lor financiare. „Nimic nu se poate cumpăra sau costurile sunt astronomice,” explică asociația jurnaliștilor. „Există reala teamă că vestea morții lor ar putea veni în orice clipă, ceea ce este de nesuportat.”
„Am asistat neputincioși la degradarea accentuată a condițiilor lor de trai. Realitatea lor actuală este insuportabilă, în ciuda curajului și dedicării excepționale pe care le demonstrează,” se afirmă într-un raport al AFP.
Mobilitatea reporterilor în Gaza este sever afectată de penuria combustibilului și riscurile de securitate. „Orice deplasare cu vehiculul riscă să atragă focuri din partea forțelor israeliene. Prin urmare, reporterii recurg fie la mersul pe jos, fie la căruțe trase de animale,” precizează asociația.
În prezent, împreună cu câteva alte persoane, angajații AFP sunt singurii jurnaliști care raportează din Fâșia Gaza, în condițiile în care accesul internațional a fost restricționat de aproape doi ani.
„Încetarea vieților jurnaliștilor din Gaza ar putea lăsa un vid informațional”
Avertismente similare au venit și din partea France Médias Monde, care în mai a subliniat pericolele extreme la care sunt supuși angajații săi și a cerut evacuarea lor. Susținerea pentru această acțiune a fost puternic exprimată de organizații media variate.
În iunie, France Médias Monde alături de aproape 200 de organizații pentru drepturile presei au făcut apel la deschiderea accesului în Gaza pentru jurnaliști internaționali și protecția celor locali.
Ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Noël Barrot, insistă asupra nevoii ca jurnaliștii independenți să aibă acces în Gaza, pentru a reflecta realitatea unui teritoriu aflat sub spectrul foametei după 21 de luni de conflict.
Optimismul pentru evacuarea sigură a acestor jurnaliști este exprimat de ministru, care speră că aceștia vor putea fi scoși în săptămânile viitoare, conform discuțiilor purtate la France Inter.
Datele furnizate de Reporteri fără Frontiere indică peste 200 de jurnaliști uciși de armată în Gaza din 7 octombrie 2023. „Dacă ritmul actual de violență asupra jurnaliștilor continuă, nu va mai rămâne nimeni care să transmită informații,” previne organizația.