Anticoncepționale de 10 milioane de dolari finanțate de SUA, destinate incinerării în Franța

Anticoncepționale în valoare de aproximativ 10 milioane de dolari, finanțate de Statele Unite, urmează să fie transportate din Belgia în Franța pentru a fi arse, după ce Washingtonul a refuzat ofertele organizațiilor internaționale, inclusiv ONU, de a achiziționa sau expedia aceste produse în țările în curs de dezvoltare, conform unor surse citate de Reuters.
După ce au rămas blocate timp de luni de zile într-un depozit din Geel, Belgia, ca urmare a deciziei președintelui de a suspenda ajutorul extern american în ianuarie, aceste produse sunt programate pentru incinerare.
Costuri suplimentare pentru a distruge contraceptivele
Acestea includ implanturi contraceptive, pilule și dispozitive intrauterine menite să ajute la prevenirea sarcinilor nedorite, conform informațiilor de la mai multe surse și a unor documente care atestă planul de distrugere.
Se estimează că guvernul american va cheltui 160.000 de dolari pentru arderea anticoncepționalelor în cadrul unei instalații din Franța specializată în gestionarea deșeurilor medicale, ca urmare a deciziei de închidere a Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID).
Departamentul de Stat al SUA nu a oferit un răspuns referitor la discuțiile legate de salvarea produselor sau incinerarea lor.
Belgia încearcă să împiedice distrugerea contraceptivelor
Deși parlamentarii americani au propus două legi pentru a stopa incinerarea, grupurile umanitare rămân sceptice că acestea vor fi adoptate în timp util.
Ministerul de Externe belgian a afirmat că au avut loc discuții cu oficialii americani, cercetând toate opțiunile posibile, inclusiv relocarea temporară a produselor.
„În ciuda acestor eforturi și colaborării strânse cu partenerii noștri, nu s-a descoperit o alternativă viabilă. Belgia continuă să exploreze activ soluții pentru a preveni acest rezultat nedorit”, se precizează în comunicatul emis.
„Sănătatea sexuală și reproductivă nu ar trebui să fie victime ale constrângerilor ideologice”, a adăugat ministerul.
Oferte de salvare respinse de guvernul SUA
Contraceptivele, evaluate la 9,7 milioane de dolari, au termen de expirare cuprins între aprilie 2027 și septembrie 2031, conform documentelor interne verificate de surse de încredere.
Sarah Shaw de la MSI Reproductive Choices a afirmat că organizația lor și-a oferit sprijinul pentru reambalarea fără marca USAID și distribuirea lor către țările defavorizate, dar propunerea a fost respinsă de autoritățile americane.
„Am propus să acoperim toate costurile de reambalare, transport și taxe de import, dar guvernul american nu a acceptat. Ne-au spus că doar le vor vinde la valoarea lor de piață completă”, a explicat Shaw.
Shaw nu a specificat suma pe care ONG-ul ar fi fost dispus să o plătească, dar a menționat că refuzul reflectă politica stricteră a administrației privind planificarea familială și avortul.
Ea a subliniat că accesul la contraceptive al țărilor din Africa subsahariană depindea în mare măsură de USAID, iar reducerea ajutoarelor ar putea duce la o creștere a incidenței avorturilor nesigure.
Agenția ONU pentru sănătatea reproductivă a propus de asemenea să cumpere aceste medicamente, conform unor surse cunoscătoare, fără a face publice detaliile financiare.
Negocierile nu au reușit, parțial din cauza lipsei de răspuns din partea autorităților american, concluzionează o sursă informată. UNFPA nu a dorit să comenteze.
Motivele refuzului american
Sarah Shaw a punctat că, mai degrabă decât o măsură de economisire, aceasta pare a fi o acțiune ideologică menită să limiteze drepturile reproductive ale femeilor.
Un informator a declarat că administrația americană a urmat politica cunoscută drept „Mexico City”, un acord care interzice SUA să sprijine organizațiile ce oferă servicii legate de avort.
Guvernul american nu avea certitudinea că UNFPA nu va distribui contraceptivele organizațiilor ce oferă servicii de avort, riscul fiind considerat o încălcare a politicii Mexico City.
Mai mult, produsele în cauză aveau imprimate sigla USAID, iar Washingtonul nu voia ca acestea să fie distribuite sub altă formă.