INTERVIU: Un Pas Curajos în Sănătate – Măsuri cu Impact Major pentru Pacienți

INTERVIU: Un Pas Curajos în Sănătate – Măsuri cu Impact Major pentru Pacienți
Pacient în spital. Foto: Shutterstock

„Solicităm aceste schimbări de mult timp”, afirmă cu entuziasm dr. Cosmin Alexandrescu, liderul Asociației Medicilor de Ambulatoriu. El discută despre reformele în domeniul sănătății dezvăluite de ministrul sănătății Alexandru Rogobete și premierul Ilie Bolojan, explicând cum acestea vor afecta pacienții, deși exprimă și o îngrijorare.

  • O măsură esențială în pachetul de reforme este relocarea pacienților tratați în ambulatoriu către policlinicile de spital, extinzând programul de consultații până la ora 20:00. Această inițiativă va ușura accesul pacienților la servicii medicale și va optimiza sistemul de sănătate, susține dr. Cosmin Alexandrescu.
  • „Pacienții nu vor mai fi nevoiți să se adreseze Unității de Primiri Urgențe pentru simple analize, mai ales că prioritizarea investigațiilor pentru cazurile acute este un țel, asemenea modelului pentru bolnavii cronici, cum ar fi cei cu cancer”, explică dr. Alexandrescu.

„Accesul Rapid la Îngrijire – O Necesitate Vitală”

Bolnavii cu afecțiuni oncologice pot beneficia deja de investigații rapide, chiar dacă fondurile CNAS sunt epuizate pentru luna în curs.

În cadrul conferinței de presă, liderul CNAS a subliniat angajamentul de a extinde această abordare și pentru pacienții cu probleme acute de sănătate.

Până acum, pacienții cu urgențe medicale ajungeau să fie tratați în spitale, din cauza dificultății de acces la consultațiile ambulatorii și a timpilor lungi de așteptare pentru analize compensate.

„În situații critice, timpul poate fi cel mai mare dușman al pacientului. Cei cu afecțiuni acute nu își permit să aștepte până la reîncadrarea financiară pentru investigații. E crucial să aibă un parcurs clar în sistemul medical”, detaliază dr. Cosmin Alexandrescu.

„Sistemul de Îngrijire – De la Noroc la Organizare”

Faptul că aceste facilități vor fi disponibile în cadrul policlinicilor spitalicești reflectă un progres în gestionarea costurilor și a timpului necesar pentru tratamente.

„Anterior, măsurile erau aplicate la întâmplare, ducând adesea la suprasolicitarea serviciilor de urgență”, adaugă el.

Sistemul de sănătate va beneficia semnificativ, deoarece tratarea pacienților în ambulatoriu va diminua presiunea asupra paturilor de spital, unde costurile sunt mult mai ridicate.

„Timp de 10 ani, CNAS a Respins Inovațiile”

O altă noutate anunțată este flexibilitatea programului de lucru pentru medicii de policlinică, care vor putea activa în două localități distincte.

„Tot propunem aceste idei de un deceniu, dar CNAS a considerat că sunt imposibil de pus în aplicare. Acum ele devin motorul reformelor guvernamentale”, remarcă dr. Alexandrescu.

Noua strategie permite medicilor să își extindă activitatea în zone cu cerere redusă, cum ar fi comunități mici sau rurale, unde este nevoită o prezență medicală mai mare.

Acești medici vor putea semna contracte partajate cu CNAS, pentru practică în mai multe localități.

Un exemplu poate fi un nefrolog din Alexandria, care, neocupându-și complet programul, poate consulta și în Videle, acoperind un necesar wider. Astfel, un contract dual va permite o normă diversificată.

Această abordare va facilita accesul la servicii medicale pentru mai multe comunități, oferind și medicilor o cale de a-și completa orarul clinic.

„Implementarea Reformelor – O Provocare de Durată”

„Schimbările par realizabile acum”, afirmă dr. Alexandrescu, menționând că nu știm cât va dura până la aplicarea lor efectivă.

Aplicarea măsurilor implică modificarea cadrului de contract CNAS și a regulilor aferente.

În prezent, discutăm despre principii și intenții care, pentru a deveni operaționale, necesită o abordare legislativă concretă, completând astfel și alte reglementări existente.

Măsuri Esențiale pentru Activitatea Policlinicilor Spitalicești Anunțate Recent:

  • Pacienții eligibili pentru tratament în ambulatoriu vor fi direcționați către policlinicile spitalului, iar programul acestora va fi extins până la ora 20:00.
  • Toți medicii, inclusiv cei care coordonează secțiile spitalicești, vor trebui să ofere consultații în ambulatoriu.
  • O platformă informatică va permite programarea pacienților în mod eficient.
  • Pacienții cu afecțiuni acute vor beneficia de acces rapid la analize, fără întârzieri mari, similar modelului pentru pacienții oncologici.
  • Medicii din ambulatoriu vor avea opțiunea de a lucra cu program fracționat în două locații diferite, îmbunătățind acoperirea serviciilor.
Recomandari
Show Cookie Preferences