Cum să gestionăm accesele de furie ale copiilor și părinților

Cum să gestionăm accesele de furie ale copiilor și părinților
Primul și cel mai important pas pentru părinți este acela de a rămâne calmi și a nu răspunde la furia copiilor cu furie. Altminteri, există riscul de a agrava situația SURSA FOTO: © Prostockstudio | Dreamstime.com

Este normal să simți o creștere a tensiunii arteriale atunci când copilul tău se opune? Această reacție este perfect normală! Furia face parte din emoțiile umane și, în mod sănătos, poate fi exprimată. Totuși, comportamentul agresiv generat de furie poate provoca disfuncții în cadrul familial și poate afecta sănătatea noastră. De aceea, este esențial să ne abordăm emoțiile intr-un mod constructiv. Există strategii utile în gestionarea propriilor emoții și în modul în care reacționăm la furia celor din jur.

Furia apare adesea în perioadele de oboseală și stres. Aceasta este o reacție comună, în special în situații considerate nedrepte sau în care simțim că ne scapă de sub control.

În cazul copiilor și adolescenților, iritarea extremă poate fi generată de schimbări importante în viața familiei, precum divorțul sau pierderea unei persoane dragi, sau de experiențe precum abuzul, hărțuirea sau discriminarea.

Când devine problematică furia copiilor

Gestionarea sentimentelor de furie este o provocare naturală pentru copii și adolescenți. Din păcate, dezvoltarea părții creierului responsabilă pentru gestionarea emoțiilor nu se finalizează până după 20 de ani.

Adolescenții, în special, trec prin schimbări hormonale în perioada pubertății ce pot accentua aceste emoții. Când se simt copleșiți, copiii pot reacționa prin exprimarea violentă a furiei sau prin reprimarea acesteia, având o atitudine pasiv-agresivă ce include sarcasm sau ignorarea celor din jur.

Reacțiile evidente la furie nu sunt o problemă decât dacă devin o constantă în comportamentul copilului. Dacă un copil manifestă furie frecvent, aceasta ar trebui să preocupe părinții.

Furia devine problematică când afectează relațiile copilului cu cei de vârsta lui sau cu membrii familiei, făcându-i să se simtă negativ, nefericiți sau copleșiți. Comportamentele violente față de ceilalți sau auto-agresive sunt semnale către părinți, conform youngminds.co.uk.

Când furia copilului se manifestă astfel, este adesea însoțită de alte emoții precum frica, tristețea sau durerea. O starea prelungită de iritabilitate poate indica faptul că adolescentul se confruntă cu o problemă emoțională sau cu o situație de viață complicată.

Cum pot acționa părinții în fața agresivității copiilor

Există patru pași pe care părinții ar trebui să îi urmeze atunci când se confruntă cu un comportament agresiv al copiilor.

  • Primul pas, cel mai important, constă în menținerea calmului și evitarea de a răspunde la furie cu furie. O reacție emoțională intensificată poate agrava situația. Părinții trebuie să se concentreze să rămână relaxați, gestionând tonul vocii și limbajul corporal. De exemplu, este bine să evite încrucișarea brațelor și să folosească un ton calm.
  • Al doilea pas este oferirea unui spațiu pentru calmare. De exemplu, un adolescent ar putea avea nevoie de timp pentru a asculta muzică sau a vorbi cu prietenii. Părinții ar trebui să evite întrebările frecvente atunci când copiii sunt supărați; un spațiu de respirație este benefic.
  • Al treilea pas implică separarea emoțiilor de comportament. Părinții trebuie să fie conștienți de faptul că sentimentele copilului sunt acceptabile, chiar dacă nu și comportamentul acestuia. Este important să le arate că înțeleg frustrarea copilului, dar să sublinieze că comportamentele agresive nu sunt acceptabile.

După ce s-a restabilit calmul, părinții ar trebui să discute deschis cu copiii despre ceea ce i-a făcut să reacționeze astfel, explicând din nou limitele comportamentului acceptabil.

Părinții ar trebui să creeze oportunități pentru a discuta despre ceea ce îi face pe copii să se simtă furioși. Dacă ei nu doresc să comunice verbal, alternativele pot include mesaje sau conversații în timpul plimbărilor.

Tehnici pentru gestionarea furiei

Experții de la Mayo Clinic sugerează un set de pași pentru calmarea nervilor.

În mijlocul unei dispute aprinse, suntem adesea tentați să spunem lucruri de care ne vom căi ulterior. Este util să ne oferim timp pentru a ne organiza gândurile înainte de a vorbi și să le dăm și celorlalți aceeași șansă.

Când gândurile ne revin la normal, putem să ne exprimăm nemulțumirea într-un mod asertiv, precizând clar preocupările și nevoile noastre fără a jigni pe ceilalți.

Activitatea fizică este un bun remediu pentru stres. Dacă simțiți că furia vă invadează, încercați să ieșiți la o plimbare, să alergați sau să practicați sportul preferat.

Acordați-vă pauze! Acest lucru nu se aplică doar copiilor. Crearea unor momente de liniște în cele mai stresante perioade poate ajuta la pregătirea pentru provocările care urmează.

Căutați soluții. În loc să rămâneți blocați în furie, concentrați-vă pe soluționarea problemei. Dacă dezordinea din camera copilului vă deranjează, pur și simplu închideți ușa! Acceptați că uneori anumite lucruri sunt în afara controlului dumneavoastră.

Fiți atenți la modul de exprimare. Critica sau blamarea pot intensifica tensiunea. Utilizați formulări care încep cu „eu”, fiind respectuos și specific în exprimare.

Evitați păstrarea resentimentelor. Iertarea este esențială. Lăsând furia să ne copleșească poate duce la amărăciune și vă va afecta relațiile. Iertarea permite învățarea din anumite situații.

Umorul poate fi un remediu eficient pentru a detensiona o situație. Folosiți-l pentru a face față stresului, evitând astfel sarcasmul sau așteptările nerealiste.

Exersați tehnici de relaxare. În momentele de tensiune, utilizați abilitățile de relaxare pe care le stăpâniți, fie că sunt exerciții de respirație sau ascultarea muzicii.

Nu în ultimul rând, căutați ajutorul specialiștilor dacă considerați că nu reușiți să gestionați furia pe cont propriu. Psihologii și terapeuții pot oferi suportul necesar.

SURSA FOTO: Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences