Cum se determină viitorii membri ai Comisiei Europene și ce candidați își propun statele membre ale UE. Ciolacu va propune „un domn”
După ce Parlamentul European a decis să îi acorde lui Ursula von der Leyen un nou mandat de cinci ani la conducerea Comisiei Europene, procesul de selecție a consiliului de comisari pentru perioada 2024-2029 va începe. Guvernul României nu a comunicat încă propunerea sa, dar Marcel Ciolacu a menționat că, cel mai probabil, aceasta va fi un bărbat, explicând că „de două ori România a avut două propuneri de comisar, de doamne. Cred că acum este momentul ca România să propună un bărbat”.
- În cadrul proiectului european PULSE, echipele de jurnaliști ai mai multor publicații din state membre colaborează pentru a analiza procesul de selecție a comisarilor și propunerile naționale.
- Articolul a fost realizat de jurnaliști din diferite state, inclusiv România, Belgia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Spania și Grecia.
Fiecare stat membru al Uniunii Europene va avea un comisar în Comisia Europeană, iar acești candidați, odată confirmați, vor gestiona diferite domenii de activitate în cadrul Comisiei, conform articolului 17 din Tratatul de bază al UE.
Țările își nominalizează candidații prin intermediul guvernelor, iar propunerile sunt aprobate de președintele Comisiei Europene.
Votul decisiv al Parlamentului European
Ursula von der Leyen va crea lista finală a comisarilor, colaborând cu statele membre pentru a asigura un echilibru de gen și geografic. În cazul în care lista nu este aprobată în votul final al Parlamentului European, va fi responsabilitatea sa să o revizuiască și să negocieze portofoliile și numele.
Candidații vor fi audiați de comisiile competente ale Parlamentului European, iar după aceste sesiuni, vor primi avize favorabile sau nefavorabile.
După sesiunea de audiere, întreaga echipă de comisari va fi supusă votului în sesiune plenară a Parlamentului European; votul individual pentru un comisar nu este permis. Acest vot este esențial, deoarece Comisia poate începe activitatea doar după aprobarea din partea Parlamentului.
Audițiile pentru comisarii europeni sunt programate să înceapă în mijlocul lunii septembrie, iar votul final în plenul Parlamentului European va avea loc în octombrie. Ursula von der Leyen își dorește ca selecția noului consiliu să fie finalizată până la începutul mandatului său, în noiembrie, deși negocierile și manevrele politice ar putea extinde perioada de selecție.
Unele state membre ale UE și-au desemnat deja candidații pentru Comisia Europeană, în vreme ce în altele, cum ar fi Bulgaria, care se află în criză politică de mai bine de trei ani, procesul de selecție va fi deosebit de complicat.
Lista cu numele discutate până acum pentru posturile de comisari a fost întocmită de redacțiile implicate în proiectul PULSE, bazându-se pe surse naționale.
Marcel Ciolacu: „După două doamne propuse, cred că e timpul să propunem un bărbat”
- România
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat acum o lună că va propune un bărbat pentru funcția de comisar european din partea României în noua componență a Comisiei Europene.
„După două doamne propuse, cred că e timpul să propunem un bărbat. Reiterez, România a venit de două ori cu propuneri feminine pentru funcția de comisar, iar acum consider că putem face o propunere masculină”, a afirmat Ciolacu, răspunzând unei întrebări despre posibilele propuneri pentru a respecta egalitatea de șanse.
De asemenea, premierul a discutat despre negocierile purtate de partea română pentru postul de comisar european.
„Funcțiile de comisar sunt împărțite în interiorul familiilor politice. Am comunicat deja colegilor din familia politică europeană S&D că ne dorim un comisar pe economie, actualul comisar fiind domnul Gentiloni din Italia. Vom vedea cum decurg negocierile. Aș dori să vă amintesc că, în România, eu voi nominaliza comisarul, iar președintele Iohannis, ca urmare a unei decizii a CCR, va negocia în cadrul Consiliului European”, a completat Ciolacu.
Deși nu a dat un nume, dorința de a obține comisarul pe economie sugerează posibilitatea desemnării lui Mihai Tudose, care a fost primul pe lista PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare și a ocupat funcția de ministru al Economiei și premier.
Cele două doamne la care se referă Marcel Ciolacu sunt Adina Vălean, ce a ocupat funcția de comisar pe transporturi în perioada 2019-2024, și Corina Crețu, ce a fost comisar pentru dezvoltare regională între 2014-2019. Adina Vălean a demisionat din funcția de comisar după ce a fost aleasă ca membru în Parlamentul European.
- Germania
Fiecare dintre cele 27 de state membre ale UE are dreptul să desemneze o singură persoană la Comisia Europeană; în cazul Germaniei, postul corespunzător a fost ocupat datorită realegerii lui Ursula von der Leyen.
Ungaria aspiră la portofoliul de extindere
- Ungaria
Pe 29 iulie, prim-ministrul Ungariei a anunțat pe platforma X că, după o consultare telefonică cu Ursula von der Leyen, îl revine pe Olivier Várhelyi ca și comisar.
„În ultimii cinci ani, comisarul Várhelyi a demonstrat că UE poate aduce schimbări pozitive în vecinătatea sa. Sunt sigur că va excela în următoarea Comisie”, a declarat Orbán.
Conform informațiilor din publicația ungară EUrologus, diplomația maghiară își exprimă speranța că următorul comisar maghiar va obține responsabilitatea portofoliului extinderii. Totuși, probabilitățile ca acest lucru să se materializeze sunt reduse, dat fiind complexitatea distribuției portofoliilor, care depinde de mai mulți factori.
Surse din Ungaria și Bruxelles sugerează că Enikő Győri, reprezentant al Fidesz, fost ambasador la Madrid și fost secretar de stat responsabil cu afacerile UE, ar fi candidatul real al lui Orbán.
Reamintim că nominalizarea lui László Trócsányi, primul propus de unguri, a eșuat acum cinci ani, după audierea sa în comisia PE.
Raffaele Fitto, principalul candidat al Italiei
- Italia
Guvernul italian de dreapta condus de Giorgia Meloni nu a anunțat încă oficial candidatul său, spre deosebire de majoritatea țărilor europene.
Cu toate acestea, Raffaele Fitto este văzut ca principalul candidat. „Comisarul ar trebui să fie ministrul Raffaele Fitto. Am discutat deja serios despre acest lucru, iar el va fi”, a afirmat Fulvio Martusciello, șeful delegației Forza Italia în Parlamentul European, într-un interviu.
Antonio Tajani, viceprim-ministru și ministru de externe al Italiei, a întărit această afirmație. „Italia are nevoie de un comisar puternic. Fitto este un candidat excelent, având experiență atât în Parlamentul European, cât și în Comisia Europeană.”
Fitto este acum ministru pentru afaceri europene din partea Fratelli d’Italia, principala forță din coaliția guvernamentală, și are un istoric în Parlamentul European între 1999-2000 și între 2014-2022.
A fost guvernator al regiunii Puglia între 2000 și 2005 și a ocupat funcția de ministru responsabil cu regiunile în guvernul lui Silvio Berlusconi. Candidatura sa beneficiază de susținerea nu doar a guvernului italian, ci și a mai multor membri ai Parlamentului European, datorită capacității sale de a reprezenta interesele Italiei la Bruxelles.
- Cehia
Candidatul din Cehia este Jozef Síkela, actual ministru al industriei și comerțului, având o carieră anterioară la Erste Bank și în domeniul tranziției energetice. Prim-ministrul Petr Fiala a subliniat că Jozef Síkela ar trebui să aibă un portofoliu economic puternic.
Crisisă politică în Bulgaria complică nominalizarea
- Bulgaria
Bulgaria se confruntă cu o criză politică profundă din 2021, cu cinci alegeri parlamentare fără a produce un guvern stabil.
Dacă actualul guvern va desemna comisarii, cei mai probabili candidați sunt: Iliana Ivanova, actualul comisar european responsabil pentru inovație și cercetare; aceasta a preluat funcția în 2023. O altă posibilitate este Eva Maydell, care a început al treilea mandat în PE.
- Spania
Teresa Ribera, ministrul responsabil cu tranziția ecologică din Spania, este așteptată să fie nominalizată ca și comisar. A fost principalul candidat al Partidului Socialist (PSOE) la alegerile europene.
Ribera are un rol central în guvern, cunoscută pentru „excepția iberică” ce a permis Spaniei și Portugaliei să reducă prețurile la gaze, având astfel un impact important asupra politicii economice.
- Grecia
Ursula von der Leyen a solicitat numele a doi candidați din fiecare țară, dar premierul grec Kyriakos Mitsotakis a sugerat că va face propunerea unei singure persoane pentru a evita nemulțumirile.
Favoritul pentru propunerea Greciei este guvernatorul regional Apostolos Tzitzikostas, care are șanse mari, dar statutul său de candidatură nu este garantat.
Franța și-a desemnat deja candidatul
- Franța
Thierry Breton, actualul comisar european, a fost nominalizat de președintele Emmanuel Macron, dorind să obțină un portofoliu amplu în domeniul securității.
- Irlanda
Printre candidații Irlandei se află Micheál Martin, viceprim-ministru și fost prim-ministru, și Charlie McConalogue, ministrul agriculturii.
- Letonia
Valdis Dombrovskis, actualul comisar pentru comerț, este așteptat să rămână în funcție, cu perspective de a obține un portofoliu similar.
- Lituania
Gabrielius Landsbergis, ministrul de externe, se conturează ca un candidat puternic pentru un portofoliu aflat în legătură cu politica externă.
- Luxemburg
Christophe Hansen și Nicolas Schmit sunt pe lista pentru poziții de comisari pentru servicii financiare.
Malta alegând un politician tânăr pentru comisar
- Malta
Nominalizarea lui Glenn Micallef a stârnit controverse datorită vârstei și lipsei de experiență politică. La doar 34 de ani, Micallef a avansat rapid în structurile administrative, fiind șef de cabinet al prim-ministrului.
Lipsa de experiență a lui Micallef ar putea afecta insistentele lui Ursula von der Leyen de a prefera candidați cu experiență. Unele voci s-au arătat îngrijorate că Malta ar putea primi un portofoliu mai puțin important în cadrul Comisiei.
- Țările de Jos
Wopke Hoekstra, actualul comisar pentru climă, a fost nominalizat de prim-ministru, în pofida instabilității din interiorul politicii olandeze.
- Polonia
Radosław Sikorski nu va primi funcția de comisar, având ambiții politice superioare. Conducerea poloneză s-a implicat activ în negocierile pentru funcții cheie.
Polonia, sprijinind realegerea Ursulei von der Leyen, a propus posibili candidați precum Piotr Serafin, actual reprezentant permanent al Poloniei la UE.
- Portugalia
Miguel Poiares Maduro și Maria Luísa Albuquerque sunt două nume importante discutate ca posibili candidați pentru funcția de comisar, nominalizarea urmând a fi decisă de prim-ministru.
- Slovenia
Guvernul sloven a început negocierile pentru nominalizarea lui Tomaž Vesel, candidatul din partea Mișcării pentru Libertate.
- Croația
Dubravka Šuica, comisar responsabil cu democrația și demografia, este printre opțiuni, dar nu există deocamdată detalii clare despre candidatul propus de guvernul croat.
Proiectul PULSE este o inițiativă europenă menită să susțină parteneriatele jurnalistice transfrontaliere, co-finantată de Comisia Europeană în cadrul acțiunilor multimedia. Colaborarea cu alte publicații renumite din Europa contribuie la acest proiect.
Trei organizații media internaționale de prestigiu coordonează inițiativa, facilitând comunicarea și schimbul de informații între jurnaliști.