Datoria publică a atins 53% din PIB în luna septembrie

Datoria publică a atins 53% din PIB în luna septembrie
Bancnote de 100 lei și 100 euro Foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu

În septembrie 2024, datoria publică a României a crescut la 53,1% din PIB, echivalând cu 916,7 miliarde lei, conform informațiilor furnizate de Ministerul Finanțelor. Din această sumă, majoritatea, respectiv 859,9 miliarde lei, este îndatorare pe termen lung.

La sfârșitul anului 2023, raportul datoriei publice la PIB era de 48,9%.

Conform Legii responsabilității fiscal-bugetare, în cazul în care datoria publică depășește 50% și rămâne sub 55%, Guvernul este obligat să elaboreze și să implementeze un program public de reducere a acesteia într-un termen cât mai restrâns.

Programul trebuie să includă măsuri care vizează înghețarea cheltuielilor totale pentru salariile din sectorul public.

Implementarea acestui program se va realiza prin lege și trebuie să garanteze aplicarea măsurilor în termen cât mai scurt, nu mai târziu de semestrul următor în care s-a înregistrat depășirea procentului de datorie publică.

Ministerul Finanțelor a anunțat că programul indicativ de emisiuni de titluri de stat pentru 2024 a fost revizuit la aproximativ 250 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creștere de 15 miliarde lei. Aceste emisii vor acoperi deficitul bugetar planificat pentru 2024, volumul datoriei ce necesită refinanțare până la finalul anului 2024 și vor asigura resursele necesare prefinanțării parțiale a necesarului de finanțare pentru anul 2025, conform Strategiei de gestionare a datoriei publice guvernamentale 2024-2026.

Din piața internă, au fost atrase fonduri în valoare de 138,5 miliarde lei prin licitații pentru titluri de stat pe piața interbancară, plasamente private și programele destinate persoanelor fizice, iar din piața internațională a fost obținută o sumă de aproximativ 19 miliarde echivalent euro prin emisiuni de euroobligațiuni, inclusiv euroobligațiuni verzi, plasamente private, obligațiuni Samurai și trageri din împrumuturile de la instituții financiare internaționale.

Recomandari
Show Cookie Preferences