Declarația unică 2025, publicată în Monitorul oficial / Formularul va fi disponibil pe site-ul ANAF în curând

Declarația unică 2025, publicată în Monitorul oficial / Formularul va fi disponibil pe site-ul ANAF în curând
ANAF Inquam Photos / Octav Ganea

Declarația unică 2025 (formular 212) a fost făcută publică în Monitorul oficial, iar în scurt timp va fi disponibilă și pe site-ul ANAF pentru completare. Această declarație trebuie depusă de persoanele care în 2024 obțin venituri din activități independente, investiții (inclusiv dividende, criptomonede, dobânzi bancare etc.). Data limită de depunere este 25 mai.

Pentru cei care au venituri din activități independente-PFA, există noi reglementări în 2025, atât în ceea ce privește declararea, cât și plata. Unele modificări au fost adoptate din anul precedent, iar altele vor fi implementate pe parcursul anului 2024. Detalii suplimentare se regăsesc în informațiile fiscale esențiale pentru PFA în 2025.

Noutățile principale ale Declarației unice 2025

Pentru veniturile din chirii, venitul net anual se determină prin scăderea cheltuielilor din venitul brut, aplicându-se o cotă de 20%.

Veniturile provenite din cedarea folosinței bunurilor de către persoane juridice sau alte entități care au obligația de a ține contabilitate se impozitează prin reținere la sursă, impozitul fiind considerat final.

ANAF subliniază că au fost anulate reglementările conform cărora veniturile din derularea a peste 5 contracte de închiriere erau considerate venituri din activități independente.

De asemenea, a fost eliminată opțiunea de a determina venitul net în sistem real, pe baza contabilității.

  • Este eliminată deductibilitatea costului de achiziție pentru aparatele de marcat electronice fiscale, din impozitul anual
  • Este eliminată și posibilitatea direcționării sumei de până la 3,5% din impozitul anual datorat.

Modificări au fost aduse și în ceea ce privește stabilirea și definitivarea obligațiilor fiscale anuale pentru contribuțiile de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care au obținut venituri din activități independente din una sau mai multe surse.

Pentru veniturile din activități independente, contribuția de asigurări sociale de sănătate se calculează pe baza venitul net anual realizat sau norma anuală de venit, cu o limită maximă echivalentă cu 60 de salarii minime brute pe țară în vigoare la termenul de depunere a Declarației unice, respectiv 25 mai.

În cazul în care persoanele fizice au realizat venituri din contracte de activitate sportivă de la mai mulți plătitori, iar contribuția reținută la sursă depășește 60 de salarii minime brute pe țară, acestea sunt obligate să recalculeze contribuția de asigurări sociale de sănătate până la data de 25 mai a anului următor. În cazul unei diferențe în plus, este necesară calcularea și plata impozitului pe venit.

  • Se elimină obligația de stabilire și declarare a impozitului pe veniturile estimate și a contribuțiilor sociale datorate în cursul anului fiscal.

Astfel, începând cu 2025, contribuabilii nu mai trebuie să depună declarația unică pentru estimarea veniturilor și obligațiilor fiscale, nici să declare contribuțiile sociale în cursul anului fiscal.

“Stabilirea și declararea veniturilor efectiv realizate și obligațiilor fiscale pentru anul 2025 se va realiza de toate categoriile de contribuabili până la 25 mai 2026. Reglementările recente elimină obligația depunerii declarației unice pentru contribuabilii care încep sau încetează o activitate sau care modifică contractele în cursul anului fiscal,” afirmă ANAF.

În plus, anumite categorii de contribuabili pot opta pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate în anul curent. În acest caz, baza de calcul al contribuției este de 6 salarii minime brute pe țară, indiferent de data opțiunii.

Recomandari
Show Cookie Preferences