Declarații ale șefului eMag privind propunerea ANPC de afișare a adaosului comercial: o idee nefondată! Antreprenorii se simt stigmatizați

Iulian Stanciu, CEO al eMag.ro, cel mai mare retailer online din România, a exprimat, marți, punctul său de vedere asupra propunerii ANPC referitoare la afișarea adaosului comercial la raft, considerând-o „o idee nefondată” care ar trebui să fie abandonată. „Aceasta sugerează că antreprenorii sunt percepuți ca speculanți care merită judecați, un astfel de demers prejudiciază grav antreprenorii”, a declarat Stanciu într-o conferință organizată de Consiliul Concurenței.
- „Deși percepția publică asupra antreprenoriatului s-a îmbunătățit, observăm că revine o mentalitate din anii ’90 privind afișarea adaosului comercial. Se pornește de la ideea greșită că antreprenorii sunt speculanți și trebuie judecați. Astfel de inițiative prejudiciază grav sectorul antreprenorial”, a afirmat marți Iulian Stanciu în cadrul evenimentului organizat de Consiliul Concurenței.
Stanciu: Provocările personale m-au învățat că viitorul poate fi modelat de fiecare
Liderul celui mai mare retailer online din România a subliniat importanța capacității fiecărei persoane de a aduce schimbări pozitive în societate.
- „Am crescut într-un cartier mai puțin favorizat din Ploiești, Malu Roșu. Mama a fost profesoară de matematică, iar tata a fost proiectant. Am învățat în școala din cartier și am reușit să ajung la olimpiadă, să îmi dezvolt o afacere și să fac față diverselor crize, reușind astfel să am succes ca antreprenor. Cred cu tărie că acest lucru este posibil și în România, iar fiecare dintre noi are puterea de a-și modela viitorul prin acțiunile pe care le întreprindem”, a declarat șeful eMag.
Contactat la finalul conferinței, Stanciu a confirmat că se referă la proiectul ANPC care impune comercianților obligativitatea de a informa consumatorii prin inscripționarea adaosului comercial pe produse, acesta fiind afișat în aceeași zonă vizuală cu prețul, folosind caractere identice ca font, culoare și dimensiune.
Aceste reglementări se vor aplica și în mediul online.
- „Am afirmat că ne întoarcem în mentalitatea anilor ’90, în care antreprenorii sunt priviți ca speculanți și trebuie judecați de consumatori pentru profit. Profitul este esențial pentru funcționarea economiei, iar antreprenoriatul este motorul principal al dezvoltării economice în România. Nu ar trebui să stigmatizăm antreprenorii pentru succesul lor, ci să îi susținem, iar instituțiile ar trebui să îmbrățișeze antreprenoriatul, nu să-l penalizeze”, a declarat Iulian Stanciu.
Întrebat despre așteptările sale în legătură cu proiectul ANPC, Stanciu a declarat: „Sper să fie retras, consider că este o idee greșită. Toate asociațiile de afaceri importante au cerut retragerea acestuia. Nu are nicio justificare, este anticoncurențial și contravine legislației europene”, a adăugat Iulian Stanciu.
Chirițoiu: Ne temem de o creștere a prețurilor
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat, la finalul conferinței, că a formulat un punct de vedere către ANPC în care și-a exprimat îngrijorările.
- „Îngrijorările noastre includ riscul alinierei în sus a prețurilor. Transparentizarea adaosurilor ar putea duce la o tendință de maximizare a adaosului. De asemenea, există o preocupare că marii comercianți ar putea pune presiune asupra furnizorilor mai mici, cerându-le să se alinieze prețurilor practice de pe piață. Dacă un lanț comercial mare constată că un furnizor mai mic a vândut un produs la un preț inferior unui competitor, ar putea solicita aceleași condiții”, a explicat Chirițoiu.
Acesta a adăugat că a transmis aceste temeri către ANPC și intenționează să discute și cu Ministerul Economiei, parte a ANPC, pentru a identifica cea mai potrivită soluție.
De asemenea, a menționat că, potrivit informațiilor primite, comercianții au transmis și Comisiei Europene preocupările legate de acest proiect.
Patronatele susțin că propunerea ANPC, care impune comercianților să afișeze adaosul comercial pe eticheta fiecărui produs, contravine legislației actuale și ar putea distorsiona competiția, cu riscul de a duce la o majorare a prețurilor în loc de o scădere, conform unui document furnizat de Confederația patronală Concordia.