Descoperirea unei ascunzători subterane impresionante de către arheologii israelieni, datând din perioada revoltelor împotriva romanilor
O echipă de arheologi din nordul Israelului a descoperit o vastă ascunzătoare subterană formată din tuneluri înguste și camere mari, săpate de evreii care locuiau în această regiune cu aproximativ 2.000 de ani în urmă, pe durata unei revolte împotriva Imperiului Roman, conform informațiilor de la Reuters.
Specialiștii indică faptul că acest labirint este o mărturie a pregătirilor făcute de comunitățile evreiești din nordul țării, inclusiv din zona Galileii, unde Iisus a trăit și predicat, ca răspuns la atacurile legiunilor romane care reprima revoltele din apropierea Ierusalimului.
Yinon Shivtiel, istoric la Zefat Academic College, precizează că ascunzătoarea recent descoperită are o lungime de cel puțin 100 de metri și se extinde sub satul locuit de cei care au construit-o.
Tunelurile înguste, prea strâmte pentru un legionar în armură completă, conțin spații mai mari, unde oamenii pot sta în picioare, se pot aduna și pot depozita bunuri valoroase. Arheologii consideră că acest sistem de camere a fost conceput pentru a proteja familii întregi.
Printre artefactele găsite în timpul săpăturilor se numără un inel de bronz, de dimensiuni potrivite pentru un copil.
Complexul descoperit este descris ca fiind „uimitor”
Conform Reuters, în Țara Sfântă au avut loc două revolte majore împotriva romanilor în acea vreme, prima culminând cu distrugerea celui de-al Doilea Templu din Ierusalim în anul 70 e.n.
Apoi, decenii mai târziu, liderul evreu Bar Kokhba a condus o revoltă care a fost, de asemenea, brutal suprimată de romani.
Alte ascunzători de acest tip din acea perioadă au fost descoperite în apropierea Ierusalimului, alături de dovezi despre distrugerea satelor corespunzătoare.
Aceasta reprezintă însă prima ascunzătoare din perioada lui Bar Kokhba găsită în zona situată la nord de Ierusalim, în localitatea Huqoq. Istoricul Shivtiel subliniază că nu au fost observate semne de distrugeri, ceea ce sugerează că confruntările nu au ajuns în această regiune.
„Am fost surprinși de dimensiunea acestui complex”, afirmă Uri Berger de la Autoritatea pentru Antichități din Israel.
El adaugă că munca arheologică nu s-a terminat, iar mai multe tuneluri trebuie să fie curățate de pământ, existând șanse ca săpăturile să dezvăluie noi artefacte, care ar putea oferi perspective inedite asupra vieții din Țara Sfântă în urmă cu 2.000 de ani.
FOTO Articol: © Didreklama | Dreamstime.com.