Despăgubire record înregistrată anul trecut după un incendiu la o locuință asigurată

Despăgubire record înregistrată anul trecut după un incendiu la o locuință asigurată
Locuinta in flacari, Foto: Awcnz62 / Dreamstime.com

Cea mai mare sumă de despăgubire plătită anul trecut în cadrul unei polițe de asigurare facultativă pentru locuințe a depășit 2,5 milioane lei (aproximativ 514.000 euro). Aceasta este cea mai mare valoare achitată în ultimii 5 ani, conform unei anunț de luni al Uniunii Naționale a Asigurătorilor și Reasigurătorilor din România (UNSAR). Suma a fost utilizată pentru a acoperi prejudiciile cauzate de un incendiu.

Despăgubirea, efectuată de una dintre firmele de asigurări membre UNSAR, a fost de două ori mai mare decât cea din 2022 și de patru ori mai mult față de suma plătită în 2021.

Analiza realizată de asociație a arătat că suma a fost destinată acoperirii daunelor produce de un incendiu.

Incendiul a fost, de altfel, riscul cu cele mai mari consecințe asupra locuințelor în anii anteriori.

  • “Incendiul reprezintă una dintre cele mai mari îngrijorări pentru români, iar despăgubirile cresc alarmant de la un an la altul. Este esențial să nu mai întârziem decizia de a asigura integral locuința, pentru siguranța noastră și a familiilor noastre”, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte al UNSAR.

În România, riscul de incendiu este acoperit de polițele de asigurare facultativă pentru locuințele care sunt deja asigurate printr-o poliță obligatorie PAD.

Polițele facultative oferă o protecție extinsă la valoarea reală a clădirilor și bunurilor deținute, având capacitatea de a acoperi o serie de fenomene naturale, dar și alte riscuri precum: cutremure, inundații, alunecări de teren, incendii, explozii, căderi de obiecte, inundații cauzate de avarii la instalațiile de apă-canal, climatizare, termoficare, defectiuni la centralele termice, daune asupra bunurilor electronice și electrocasnice, etc.

De asemenea, o poliță facultativă poate fi personalizată cu clauze speciale pentru a răspunde nevoilor specifice ale fiecărei locuințe și ale clienților. De exemplu, se pot include acoperiri pentru prejudiciile aduse vecinilor.

  • “Deși doar 17% dintre locuințe sunt acoperite de o poliță facultativă, companiile de asigurări gestionează zilnic peste 73 de dosare de daună bazate pe aceste asigurări. Alegerea de a face față momentelor dificile singuri sau cu ajutorul experților în gestionarea riscurilor depinde doar de noi”, a completat Alina Bărbulescu, specialist în asigurări de bunuri și proprietăți în cadrul UNSAR.

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reunește 21 de companii de profil care acoperă peste 90% din piața locală de asigurări.

Sursa foto: Awcnz62 / Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences