Directorul Ford afirmă că taxele vamale propuse de Trump generează „haos” în sectorul auto american

Directorul Ford afirmă că taxele vamale propuse de Trump generează „haos” în sectorul auto american
Jim Farley, CEO Ford, Foto: Bill Pugliano / Getty images / Profimedia

Jim Farley, CEO-ul Ford Motor Company, a declarat că taxele vamale anunțate de administrația președintelui Donald Trump au dus la „multe costuri și mult haos” în industria auto din Statele Unite, conform unei relatări Reuters.

Multe companii din SUA au tras semnale de alarmă cu privire la impactul negativ al acestor taxe vamale, în special firmele care depind în mod intensiv de producție, care se confruntă cu dificultăți în a-și planifica acțiunile pe termen lung, în funcție de politicile anunțate de Trump.

În cadrul unei conferințe de analiză desfășurate marți, oficialii de la Ford au menționat intenția de a crește stocurile în anumite domenii, anticipând posibile taxe vamale de 25% pentru importurile din Mexic și Canada. Aceste taxe, planificate inițial să intre în vigoare la începutul lunii februarie, au fost amânate până în martie.

Potrivit directorilor companiei, Ford nu este expusă semnificativ la scumpirile impuse de taxele vamale pentru oțel și aluminiu, anunțate de Trump în această săptămână, deoarece majoritatea acestor materiale sunt obținute din SUA, deși compania se așteaptă la creșterea costurilor din partea furnizorilor afectați.

„Președintele Trump a discutat ample despre întărirea industriei auto din SUA și despre atragerea mai multor unități de producție aici, dar, dacă administrația poate realiza acest lucru, ar fi o realizare remarcabilă”, a declarat CEO-ul Ford, Jim Farley.

„Până acum, constatăm doar multe costuri și mult haos”, a adăugat el.

Experții din industria auto estimează că Ford este mai puțin vulnerabilă la impactul taxelor vamale propuse de administrația Trump pentru Mexic și Canada comparativ cu competiția, precum General Motors sau Stellantis, deoarece o proporție mai mare din producția Ford se desfășoară pe teritoriul american, iar vehiculele importate sunt mai puțin profitabile.

Cotidianul de marți a înregistrat o scădere de 0,4% în valoarea acțiunilor Ford.

CEO-ul Ford a discutat săptămâna trecută despre impozitarea vamală pentru toate națiunile

Comentariile recente ale lui Farley vin la doar câteva zile după ce a declarat că, în cazul în care administrația Trump are în plan să impună taxe vamale pentru industria auto, ar trebui să abordeze situația „în mod cuprinzător” pentru toate țările, nu doar pentru cele deja vizate.

Farley a făcut aceste observații în timpul unei videoconferințe cu investitorii, în care Ford a analizat rezultatele sale financiare pentru trimestrul anterior. El a menționat exemplele Toyota și Hyundai, care exportă anual sute de mii de vehicule în Statele Unite, fără a fi supuse unor taxe vamale sau beneficiind de o cotă mult mai redusă în comparație cu cea de 25% anunțată pentru Mexic și Canada.

„Există milioane de vehicule care intră în țară fără a fi afectate de aceste [noi taxe vamale]”, le-a spus Farley investitorilor. „Dacă vom avea o politică de taxe vamale, atunci ar trebui să fie extinsă la întreaga industrie”, a adăugat el.

„Nu putem alege în mod arbitrar o țară sau alta, deoarece acest lucru ar oferi un avantaj uriaș pentru importatorii cu care ne confruntăm”, a subliniat el.

Ford a înregistrat de ani de zile amploarea investițiilor sale în SUA și se consideră că are cea mai mare forță de muncă americană dintre toți producătorii auto, deși aceasta a fost percepută ca un dezavantaj pentru companie.

Conform datelor furnizate de firma de consultanță GlobalData, 46,6% dintre vehiculele vândute în SUA în anul precedent au fost fabricate în afara țării. Coreea de Sud, cu o cotă de piață de 8,6%, și Japonia, cu 8,2%, ocupă locurile doi și trei în ceea ce privește importurile de vehicule, după Mexic, care deține o cotă de 16,2%, conform GlobalData.

Recomandari
Show Cookie Preferences