Directorul unei mari companii de stat își exprimă dezacordul față de taxa pe stâlp: „Vacile produtive trebuie protejate, nu împovărate”

Directorul unei mari companii de stat își exprimă dezacordul față de taxa pe stâlp: „Vacile produtive trebuie protejate, nu împovărate”
Karoly Borbely. Foto: LCVA | Dreamstime.com

Karoly Borbely, CEO al Hidroelectrica, a subliniat pe pagina sa de LinkedIn că teoria și practica economică demonstrează că „vacile care dau lapte trebuie ocrotite, nu împovărate”. Conform acestuia, impozitul ar putea avea un impact negativ asupra investițiilor de miliarde de euro în sectorul energetic din România.

Acesta a menționat că taxa va afecta companiile de stat importante care generează dividende, precum Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica.

  • „În prezent, se derulează investiții de miliarde de euro în domeniul energetic românesc, fără precedent în ultimul deceniu, iar aceste măsuri ar putea avea consecințe negative, inclusiv costuri de finanțare mai mari, scăderea ratingului și impact asupra capitalizării bursiere. Hidroelectrica a început anul acesta contracte în valoare de 255 milioane euro și în 2025 vom continua cu investiții de peste 800 milioane euro pentru modernizarea activelor esențiale prin retehnologizare, mentenanță, modernizare și achiziții de capacități de stocare și regenerabile”, a declarat Borbely.

El a afirmat că consolidarea companiilor de stat din sectorul energetic, și nu numai, trebuie să progreseze, împreună cu dezvoltarea pieței de capital din România.

Borbely subliniază că reducerile de cheltuieli bugetare nu ar trebui să afecteze sectoarele strategice

Sectoarele cheie care contribuie la valoarea adăugată a exporturilor și la PIB-ul țării trebuie tratate cu prioritate și sprijinite, având în vedere că principalii parteneri comerciali din Europa se confruntă cu dificultăți.

De asemenea, șantierele pentru dezvoltarea infrastructurii din țară trebuie să își continue activitatea, având un impact semnificativ atât pe verticală, cât și pe orizontală.

  • „Sunt încrezător că deciziile de reducere a cheltuielilor bugetare vor fi luate rapid, fără a afecta sectoarele esențiale ale economiei, care au un impact pozitiv asupra creșterii PIB-ului. Multe state membre ale UE se confruntă cu dificultăți, iar deficitele bugetare sunt mari la nivel general, efectele pandemiei asupra economiilor fiind resimțite în continuare. Competitivitatea economiei europene este serios afectată.
  • Se discută despre o creștere fără precedent a programelor de susținere și dezvoltare pentru sectoarele economice principale, cum ar fi industria auto. Restructurarea și găsirea soluțiilor corecte pentru redresarea economică și reducerea deficitului bugetar reprezintă provocări serioase. Trebuie să închidem „găurile negre” din economie, iar planul de redresare trebuie să fie previzibil și pe termen lung.
  • Rămânem optimiști. Dezvoltarea economiei românești trebuie să continue, deoarece potențialul este imens. Ar fi păcat să afectăm progresele realizate în ultimii ani. Semnalele din teren trebuie interpretate cu seriozitate”, a conclu Borbely.

Citiți și despre posibilele efecte negative ale „taxei pe stâlp” asupra prețului electricității și gazelor.

Recomandari
Show Cookie Preferences